Nytt

Charles Michel. Foto: Eric Vidal/Reuters/Scanpix

EUs president, Charles Michel, sier EU står fast ved atomavtalen med Iran. Mer overraskende er det at også Storbritannia fortsatt slutter opp om avtalen. Trump oppfordret onsdag landene til å vrake den.

EU-president Charles Michel omtaler i en kunngjøring atomavtalen som «et viktig redskap for regional stabilitet» og advarer Iran mot å fatte beslutninger som ikke kan omgjøres.

– EU har sine egne interesser og sin egen visjon og vil styrke sin internasjonale rolle, tvitret han etter å ha snakket med Irans president Hassan Rouhani på telefonen torsdag.

Storbritannias statsminister Boris Johnson snakket også med den iranske presidenten og forsikret om at også britene vil slå ring om avtalen og «videreføre dialogen for å hindre spredning av atomvåpen og redusere spenningen». (NTB)

Russland slutter også opp om avtalen. Men spørsmålet er om det er noe igjen av avtalen nå som Iran har meldt at de stryker det ene punkt etter det andre. Sist gjaldt det antall sentrifuger og anrikingsprosenten for uran. Begge to er avgjørende elementer i utviklingen av en atombombe.

Iran sier de ikke har planer om å skaffe seg atomvåpen. Men iranernes handlinger sier noe annet. Hvorfor skulle de ellers si opp begrensningene i anriking av uran?