Nytt

Foto: Tyrone Siu / Reuters / scanpix

Markedet for elbiler er i ferd med å kollapse, salget falt med 33,5 prosent i desember sammenlignet med samme måned i fjor. Det er tredje måned på rad med kraftig fall.

Salget av elbiler så lenge ut til å vokse inn i himmelen, men nå ser festen ut til å være over.

I desember ble det solgt 3423 elbiler, 1723 færre enn i desember 2018, en nedgang på hele 33,5 prosent. Andelen av det totale bilsalget var 30,4 prosent, ned fra 41,3 i desember 2018, ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Fallet i desember er ikke et tilfeldig blaff: markedet har nå falt tre måneder på rad og ligger under salget for både 2017 og 2018.

– Vi er skuffet. Vår prognose var at vi skulle nå 50 prosent elbilandel og det gjør vi ikke. Det er spesielt siste halvår at trenden ha vært fallende, sier Christine Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening Nettavisen.

– Vi kan finne på mange mulige unnskyldninger, som at folk venter på nye modeller, men det blir helt feil. Faktum er at folk kjøper bensin- og diesel-biler i stedet for elbiler, sier Bu.

ABC Nyheter melder i dag at det aldri har vært solgt flere elbiler i Norge, og påpeker at antall solgte elbiler nesten er doblet på to år.

«Elbilsalget i Norge fortsetter å øke i voldsomt tempo», skriver ABC, men det stemmer ikke. Avisen glemmer å se på trenden, som peker bratt nedover i siste kvartal.

Fallet startet for alvor i oktober, da salget gikk ned 2.344 biler fra september, ifølge OFV.

Christine Bu tror også frykt for at elbilfordelene skal falle bort bidrar til at folk velger noe annet. Hun peker også på usikkerhet om ladestasjoner, selv om hun mener tilgangen aldri har vært bedre.

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!