Fabrikknye biler av ulike merker og modeller på Sjursøya i Oslo. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

I desember 2022 ble det registrert 39.497 nye personbiler i Norge. Det er ny månedsrekord. Elbilmerket Tesla topper statistikken for 2022.

Det ble et formidabelt rush av nyregistrerte biler i Norge før jul. Aldri har det kommet så mange nye biler på norske veier i løpet av én måned, skriver Opplysningsrådet for veitrafikken i en pressemelding:

– Dette hadde vi nesten ikke trodd var mulig. Nesten 40.000 førstegangsregistrerte nye personbiler i desember alene, betyr at drøyt 22 prosent av hele årets nybilregistreringer ble gjort i løpet av årets siste måned. Til sammen ble det bare 1.947 nye biler som skiller 2022 fra rekordåret 2021, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen.

NTB melder om saken.

Øyvind Solberg Thorsen forklarer at det er mange som har ventet på bilene sine i lang tid, men at det har vært store forsinkelser på grunn av koronapandemien og krigen i Ukraina.

Et stort antall kunder har også håpet på at bilene skulle bli utlevert før nyttår, fordi nye avgifter samt moms på elbiler ville gjøre mange av modellene mye dyrere fra 1. januar.

– Mange har ventet et helt år på å få sin nye bil. Kraftig rente- og prisøkning generelt, i tillegg til en prisøkning på mange bilmodeller som følge av økte produksjons- og fraktkostnader, har neppe gjort ventetiden til en god opplevelse, sier han. Selv om rekordmange fikk ny bil i desember, er det på det rene at mange som har bestilt bil for lenge siden, først vil få bilen utlevert i 2023 – og da med nye avgifter på toppen, sier Solberg Thorsen.

Tesla topper salget av nye biler i 2022, med 21.303 biler totalt. Bak elbil-giganten finner vi Volkswagen og BMW som har solgt henholdsvis 20.184 og 14.038 nye biler i Norge.

Alle de ti mest solgte modellene er elbiler.

Document har nylig omtalt bilmarkedet i Norge, og skrevet om at de kommende avgiftsøkninger og prisøkninger på elbiler har ført til en kraftig forskuttering av salget av slike for 1.halvår 2023.

Dermed er salgstallene for slutten av 2022 desember trolig kunstig høye, i og med at salget av elbiler ventes å falle vesentlig i innledningen av det nye året.

Les mer:

Feilslått kampanje fra myndighetene: Et flertall av nordmenn vil ikke ha elbil

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.