Politi på Möllevångstorget i Malmö natten til 1. januar 2017. Foto: Johan Nilsson / TT / Scanpix.

En rapport fra universitetet i Linköping viser at ansatte ved det svenske Brottsförebyggande rådet (Brå), som har til oppgave å utvikle kriminalpolitisk relevant kunnskap, har manipulert resultater etter politisk press fra overordnede.

Det opplyser Svenska Dagbladet, som har skrevet om studien mandag.

Man kan ikke stole på etaten, konkluderer rapporten:

Går det att lita på allt Brottsförebyggande rådet gör? Nej, lyder en av slutsatserna i den forskningsrapport som i veckan presenteras vid Linköpings universitet.

Forskerne ved universitetet i Linköping har intervjuet mer enn 35 personer som er eller har vært involvert i arbeidet hos Brå, skriver Expressen. De forteller at resultater som ikke falt i smak, ble manipulert:

”Om det var så att resultat inte gillades så blev det censur, tillrättaläggande av resultat, nedtoning av resultat och att man lyfte fram andra delar av en studie som inte var så känsliga eller kunde visa på ett positivt resultat”, säger en tidigare anställd på Brå i studien.

Blant metodene som er benyttet til manipulasjonen, er sensur og selektiv bruk av data. Brå kritiseres også for å utelate informasjon som politiet misliker.

Moderaternas (M) justispolitiske talsmann Johan Forsell sier det handler om alvorlige anklager, og justiskomiteen i den svenske Riksdagen har bedt forskerne i Linköping om et møte, skriver Dagens Nyheter.





 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!