Nytt

Demokraten Andy Beshear var delstatsriksadvokat og vant trolig guvernørvalget. Her med viseguvernørkandidat Jacqueline Coleman 6. november. Foto: Bryan Woolston/AP/Scanpix

Resistance-falangen gjør alle valg til en avstemning om Donald Trump. Men lokale valg bestemmes av lokale forhold. Selv ikke Trump kan gå på vannet.

Trump dro opp den sittende guvernøren i Kentucky, Bevin, fra å ligge milelangt bak utfordreren, Demokraten Beshear. Bevin er upopulær, Beshear er populær. Resultatet ble så hårfint at omtelling må til.

Når Resistance-medlene reduserer alt til et spørsmål om Trumps popularitet og dermed utsiktene i 2020, misser de det vesentlige.

De fikk ikke med seg at fem av seks republikanske kandidater scoret overbevisende seire.

Men det er mørke skyer i horisonten for Republikanerne. Demokratene tok begge delstatsforsamlinger i Virginia, nord og sør. Det er første gang siden 1994.

Grunnen er demografiske endringer. Det samme er ved å skje over hele Vesten: En influks av fremmede endrer den politiske balansen. Demokratene satser på å fremstille seg som innvandrernes beste forkjempere. Det tar tid før nykommerne oppdager at det kanskje ikke er så enkelt.

En annen trend er en populisme hvor politikken dreier til venstre ut fra en forestilling om at penger faller ned fra himmelen. Hvis himmelrike skal realiseres på jord, ender det i det motsatte.

Demokratenes kandidater har gitt løfter som overgår hva amerikansk økonomi kan tåle. Det vet alle som kan regne, men likevel fortsetter kandidatene å love. Det skaper nettopp en følelse hos velgerne av at man kan gå på vannet: Vanlige økonomiske og politiske lover er opphevet.

Demokratene gjør det med åpne øyne. De ser at de ikke klarer å utkonkurrere Trump på økonomi, men gjør det med løfter.

For sent vil velgerne oppdage at de ikke kan innfri.