Donald Trump ba publikum gjette på hvem som kommer til å stille for tredje gang i 2024. Det var det samme som å kunngjøre sitt kandidatur. Dermed er den politiske scenen duket for kamp de neste fire årene. Alt som skjer, vil være i lys av valgkamp.

Den første kampen som skal vinnes, er kongressvalget i 2022, der en tredel av Senatet og hele Representantenes hus er på valg. Demokratene har en meget tynn majoritet i begge kamre. De har ikke dekning for de radikale reformene de prøver å hamre igjennom. De gjør mange ting som virker underlige, som gjerdet rundt Capitol Hill og snakket om «krigen mot hjemlig terrorisme».

Trump viste med den første talen siden han gikk av 20. januar at han akter å slåss for den konservative bevegelsen som forandrer det Republikanske partiet. Han var klar på at Republikanerne som stemte for riksrett i Representantenes hus og mot ham i Senatet, ikke hører hjemme i partiet. Han kalte Liz Cheney en «warmonger», en krigshisser. Han har vært like kontant mot Mitch McConnell. Disse to trodde Trumps tid var omme og at de kunne sparke ham ut døren. Meningsmålingene viser noe helt annet: at Trump har over 90 prosent støtte blant Republikanske velgere. Trump er kløen som aldri forsvinner. Mediene er besatt av Trump, selv om de hater ham, og det er denne avhengigheten som er noe av en psykologisk gåte.

Alle meldte de – fra VG og NRK til Washington Post – at Trump nå var live. Men de klarer ikke fremstille det han sier på en oppriktig måte.

Trump la stor vekt på ytringsfrihet i talen sin, og her har Big Tech, mediene og Demokratene gitt ham en ny stor sak. Republikanske velgere finner seg ikke i å bli gjort til annenrangs borgere.

Først mistet de prinsippet om likhet for loven, deretter mistet de ytringsfriheten, og på toppen av det hele mistet de retten til å la sin stemmeseddel telle. Hver gang en falsk stemme ble avlagt, kansellerte den en gyldig stemme. Dette var den mest outrerte form for cancel-culture: kanselleringen av et helt valg.

Trump gjorde ikke noe forsøk på å gå utenom eller omskrive riggingen av valget. Han sa det med rene ord: Valget ble stjålet fra ham, og meningsmålinger viser at 39 prosent av alle velgere – og 75 prosent av Republikanerne – er enig med ham.

Det gir Trump en stor fordel. Han stiller som den rettferdige kandidaten som skal hevne en stor urett mot velgerne. Det er noe Trump har forstått: Krigen mot ham er i virkeligheten en krig mot hans velgere.

Det er Demokratene og mediene som har gravd seg ned i et hull, og mye tyder på at de ikke aner hvordan de skal komme seg ut av det. De graver seg bare dypere ned.

I en diskusjon med CPACs leder Matt Schlapp sa CNNs Jim Acosta at årets konferanse var konsentrert rundt The Big Lie. The Big Lie er hentet fra Goebbels. CNN er falt ned på et nivå hvor de tror de har overtaket på Trump ved å nagle ham til Det tredje riket. De er ikke alene om dét. Flere norske redaktører og akademikere har gjort det samme.

Men funker det? Det synes å prelle av som vann på gåsa, og ser snarere ut til å slå tilbake på dem. Mediene og kommentariatet synes ikke å kunne ta inn over seg hva det vil si at 39 prosent av velgerne mener valget var rigget. De foretrekker å fortsette i samme spor, som betyr at de graver seg stadig dypere ned.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.