Kais Said avgir stemme i annen og avgjørende runde i presidentvalget 13. oktober 2019. Foto: Mosa’ab Elshamy/AP/Scanpix

Jusprofessor Kais Said vinner presidentvalget i Tunisia med solid margin, viser valgdagsmålinger. NTB kaller ham «konservativ», uten anførselstegn, og det betyr:

Said, som går under kallenavnet «Robocop», har forsvart dødsstraff, kriminalisering av homofili og en lov mot at ugifte par kan vise sin kjærlighet offentlig.

Ifølge The Guardian så mener Said også at kvinner og menn ikke kan arve like store deler, da dette strider mot islams lære.

Said er m.a.o. en islamsk konservativ, og det er noe ganske annet enn det generelle «konservativ». Men det er visst for tungt å påpeke det.

Rivalen var en annen outsider, mediemogulen Nabil Karoui (56), som ble fengslet for korrupsjon midt i valgkampen og så vidt slapp ut før første runde.

Det går dårlig i Tunisia.

De to politiske nykommerne feide den gamle garde til side i første valgrunde, da velgerne viste sin frustrasjon over en stillestående økonomi, høy arbeidsledighet og dårlige offentlige tjenester i landet hvor den arabiske våren startet i 2011. (NTB)

Det er ikke lenge siden Nobelkomiteen ga Fredsprisen til et tverrpolitisk borgerinitiativ. Begrunnelsen var at Tunisia hadde klart å forene islam og demokrati. Det virket overdrevent optimistisk.

Nå er det Etiopia man vil påvirke. Befolkningen har vokst fra 50 til 108 millioner på 50 år. Landet er splittet mellom mange folkegrupper. Kan dette gå bra? Hvorfor er befolkningsvekst et ikke-tema? Det og religion er trolig den sterkeste driveren bak konflikter. Syria hadde like stor befolkning som Norge i 1945. Sytti år senere var den nådd 25 millioner. Men demografi og fertilitet er ikke temaer i klimakampen, og derfor blir den et sektfenomen.

Befolkningsveksten er det store problemet i Maghreb og i Midtøsten. Sammen med korrupsjonen gjør den at de unge ikke kommer i arbeid.

Den norske eliten insisterer på at det kan og vil gå bra. De har nå fått en annen motivasjonsfaktor: De er like mye drevet av en tvangstanke om at det må gå bra hjemme. Problemene er de samme: Befolkningsvekst, manglende sysselsetting og voksende kriminalitet.

Norge har råd til å kaste gode penger etter dårlige. Det gjør at problemene vokser enda fortere.

Norge har begynt å bruke ord som glatter over problemene. Ordet «moderat» er tjenlig.

Det moderate islamistpartiet Ennahdha ligger an til å vinne valget på ny nasjonalforsamling i Tunisia, ifølge valgdagsmålinger søndag.

På forhånd var det spådd at Ennahdha ville tape oppslutning, men valgdagsmålingene tyder likevel på at de fortsetter som det største partiet i nasjonalforsamlingen. (NTB)

Ordet moderat sammenstilt med islamisme er vanligvis gjensidig utelukkende.

 

 

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂