Sakset/Fra hofta

Lokalene til sosialetaten i Ystad kommune. Foto: ystad.se

Økonomien i en rekke svenske kommuner er den senere tiden blitt svært anstrengt, og konsekvensen er at flere kommuner må iverksette drastiske innstrammings­tiltak. Hva er enklere enn å la det gå utover Sveriges eldre, som ikke har for vane hverken å klage eller gjøre opprør?

I Ystad kommune helt sør i Sverige brukte sosialetaten i fjor 36 millioner kroner mer enn budsjettert, skriver Aftonbladet. Nå skal det spares, og et av kommunens sparetiltak er å slutte å servere varm mat til hjemme­boende eldre med behov for assistanse. Vask og rydding i hjemmene skal dessuten gjøres hver tredje uke istedenfor annenhver uke, opplyser den svenske avisen.

Gun Mårtenssons 89 år gamle far bor i sitt eget hjem i Ystad. Han er ikke noe tess til å lage mat, og for ham er det varme måltidet som bringes hjem til ham, dagens høydepunkt.

Gun, som har satt sin lit til at faren på denne måten får både næringsrik mat, trygghet og sosial kontakt, legger ikke fingrene i mellom i sin omtale av spare­tiltaket. Hun kaller det et svik:

– Det är verkligen ett svek mot våra gamla, säger Gun Mårtensson, vars 89-åriga pappa Olle nu riskerar försämringar.

– Och de som kommer runt 12 är jätteviktiga också för den sociala kontakten. Det betyder att han får någon att prata med. I hans ålder är det ju nästan inga vänner kvar längre.

– Och för min del, som dotter, vet jag att att det kommer någon mitt på dagen, ser att pappa kommit upp och att allt är som det ska. Annars larmar de oss.

Ystad kommunes sosialsjef Dan Kjellsson nevner plikten til budsjett­balanse. Fra årsskiftet henvises de eldre derfor til å kjøpe ferdig­retter i butikken. Men det er kanskje ikke alle som har mikro­bølge­ovn, bemerker Gun, som setter spørsmåls­tegn ved smaken og nærings­verdien til frossen mikromat.

Hun reagerer også sterkt på at det skal vaskes og ryddes sjeldnere hjemme hos de eldre:

– Tänk dig att man inte själv kan så mycket, att det är därför man har städning. Tänk dig toaletten, hur ser den ut efter tre veckor? Hur ser det ut i köket, hygieniskt?

Det er galt at det er de eldre som skal unngjelde når det må spares, mener en skuffet og sint Gun.

– De är värda att ha det bra på sin ålders höst. De har varit med och byggt upp Sverige. Det är bara mänskliga rättigheter, tycker jag. Ett humanitärt tankesätt. Det är på något sätt en värdegrund för hur man ska ha det.

Det spørs nok om ikke pengene trengs til dem som er med og river ned Sverige. Ystads sosialsjef viser til at det blir flere eldre og at omsorgs­oppgavene blir tyngre både hva angår yngre og eldre. Det har ikke noe med innvandringen å gjøre, slik som i Filipstad, sier han.

Den får tro det den som vil.

Ystad kommune har med sine ca. 30.000 innbyggere tatt imot 600 flyktninger de senere årene.

I Sverige har innvandrer­befolkningen siden årtusenskiftet økt med 1,2 millioner mennesker, og mange av disse er trygdede.

Også i Motala kommune, en av Sveriges mest segregerte, er det krise, melder Aftonbladet. Der skal man senke temperaturen i kommunale bygninger. De eldre kan jo få pledd, heter det. Meget omtenksomt.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.