Arne Viste er tiltalt for ulovlig å ha gitt arbeid til asyl­søkere uten arbeids­til­latelse. Saken startet i Oslo tingrett den 30. september 2019. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix.

Mandag startet retts­saken mot Sola-mannen Arne Viste (52), som er tiltalt for å ha ansatt asyl­søkere uten lovlig opphold.

– Jeg erkjenner de faktiske forholdene, men jeg erkjenner ikke straff­skyld, sa Arne Viste da retts­saken mot ham startet i Oslo tingrett mandag morgen, ifølge Stavanger Aftenblad.

Rettssalen var fullsatt, og demonstranter hadde møtt opp utenfor tinghuset for å vise støtte til Viste.

Aktor Hans Petter Pedersen Skurdal stilte i sitt innlednings­foredrag spørsmål ved motivet for ansettelsene.

– Er det bare neste­kjærlighet eller økonomisk motivasjon, eller en kombinasjon av begge? Det kan ha en viss betydning for straffe­ut­målingen. Og utbyttet av straff­bare handlinger skal inndras, sa Skurdal.

Vil ha tydeligere lovverk
Arne Viste er daglig leder i et bemannings­byrå og en nett­butikk. Han har brutt loven med vilje, ved å ansette asyl­søkere uten lovlig opphold og har uttalt at han er villig til å gå i fengsel for saken.

Viste ønsker at domstolen skal tydelig­gjøre regel­verket, som han mener er uklart.

– Jeg ønsker at domstolen skal redusere usikker­heten om hva som er lov og ikke lov når det gjelder å yte bistand til asyl­søkere uten lovlig opphold i Norge, sa Viste til NTB i forrige uke.

Påtale­myndigheten, det offentlige Norge og juridisk litteratur er helt klar på at Grunnloven ikke gir enkelt­mennesker en rett til å arbeide, sa Skurdal i retten mandag, ifølge Stavanger Aftenblad.

Brudd på utlendings­loven
Gjennom fire år har Viste utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn til rundt 70 forskjellige arbeidstakere.

Han er tiltalt for brudd på utlendings­loven for «forsettlig eller grovt uaktsomt å ha gjort bruk av en utlendings arbeids­kraft når utlendingen ikke har nødvendig tillatelse etter loven».

Viste er, ifølge Vårt Land, villig til å ta saken til både Høyesterett og Den europeiske Menneske­retts­domstolen i Strasbourg.

Rettssaken startet i Oslo tingrett mandag og går over fire dager.

(©NTB)

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!