Stavanger tinghus. Foto: Jarle Vines / Wikimedia Commons (utsnitt).

Mandag starter rettssaken mot tidligere president Loai Deeb i Global Network for Rights and Development (GNRD) i Stavanger tingrett.

Den 43 år gamle mannen er tiltalt for grov økonomisk kriminalitet og dokumentfalsk. Strafferammen er inntil tolv års fengsel, skriver Stavanger Aftenblad.

I tillegg er GNRD-presidenten tiltalt for menneskesmugling av den iranske statsborgeren Seyed Raed Mousavi.

Økokrim mener Deeb i februar 2014 bidro til å smugle iraneren inn i Norge – og dermed hele Schengen-området – ved å dikte opp en fiktiv arbeidsavtale for ham. Mousavi hadde blitt ansatt i Deebs organisasjon fordi han angivelig var spesialist på menneskerettigheter. En sentral myndighetskilde sier til Stavanger Aftenblad at Mousavi trolig var en iransk agent som brukte en menneskerettighetsorganisasjonen i Norge for å komme seg inn i Schengen-området. Han er fortsatt sporløst borte.

Etterretningstjenesten avviser å kommentere saken. Det samme gjør Loai Deebs advokat, Kjell Brygfjeld.

Loai Deebs menneskerettighetsorganisasjon mottok i løpet av et par år over hundre millioner kroner gjennom banker i De forente arabiske emirater. Pengestrømmen startet for fullt i 2013 – samme år som Loai Deeb startet arbeidet med å få den iranske statsborgeren til Norge.

Den tiltalte mannen nekter straffskyld.

(©NTB)