Sakset/Fra hofta

Loai Deeb. Stillbilde: GNRD / YouTube.

At Global Network for Rights and Development (GNRD) var et råttent eple i kurven av norske NGO-er, fikk man en pekepinn om i mai, da Økokrim tok ut tiltale mot dens leder, den palestinske aktivisten Loai Deeb, for å ha tappet organisasjonen for mer enn ti millioner kroner.

Nå viser det seg at saken også har en mørkere side. I et godt journalistisk arbeid avslører Mohammed Alayoubi og Christine Svendsen onsdag hos NRK at Deeb, som er norsk statsborger, hadde palestinsk diplomatpass og kontakter med palestinsk etterretning.

Han var med andre ord selv en palestinsk agent. Nå risikerer han å havne i fengsel.

Mye står på spill for det tidligere avisbudet, som har gjort eventyrlige sprang på karrierestigen. På få år bygde han opp en verdensomspennende menneskerettighetsorganisasjon fra hovedkontoret i Stavanger. På høyden hadde Global Network for Rights and Development (GNRD) 140 ansatte og kontorer i syv land. Fra å levere aviser på Jæren fikk flyktningen fra Palestina millioninntekter og presidenttittel.

Det er en palestinsk etterretningskilde som bekrefter at Deeb er en av deres egne, og at NGO-en hans var en forlenget politisk arm:

– Vi gjorde det for å kjempe mot den israelske okkupasjonen av Palestina. Vi trengte en stemme og en stor organisasjon som kunne gi oss makt i FN og på den internasjonale arenaen, sier personen til NRK.

En utskrift fra passregisteret i Ramallah viser at Deebs diplomatpass ble utstedt 15. januar 2013.

Hovedpersonen benekter alt, men NRKs dokumentasjon virker ugjendrivelig

Når NRK kontakter Direktoratet for pass og nasjonalitet i Ramallah på Vestbredden, opplyser direktoratet at de har utstedt et diplomatpass til Loai Deeb. NRK oppgir passnummeret i diplomatpasset til en representant for direktoratet.

En kilde i palestinsk etterretning sier at de sto bak utstedelsen.

GNRD fikk også penger fra Palestina, som ble overført til organisasjonens konto i Sveits. En palestinsk etterretningsoffiser figurerer dessuten som styremedlem.

Nå har NRK fått tilgang til et internt dokument som tilhører organisasjonen. Dokumentet består av signaturene til medlemmene i hovedstyret. Nederst i dokumentet står et oppsiktsvekkende navn. Det tilhører en palestinsk etterretningsoffiser. Offiseren skrev under på at han var medlem av hovedstyret i GNRD.

På dette tidspunktet var etterretningsoffiseren høyt oppe i avdelingen for utenlandsk etterretning på Vestbredden.

NRK-journalistene er hensynsfulle nok til ikke å minne om at Deeb har vært lokalpolitiker for Ap, og har representert partiet i Sola kommunestyre.

Ikke noe av dette er egnet til å overraske. Ap pleier gjerne omgang med palestinske terrorister. Når en av deres egne viser seg å være en palestinsk agent, kan man vanskelig si annet enn at noen brikker faller på plass.

I september må Loai Deeb møte i Stavanger tingrett, tiltalt for underslag, hvitvasking, brudd på utlendingsloven, tolloven, falsk forklaring og dokumentforfalskning.

Om det er én sump i Norge som trenger å tørkes ut, så er det nettopp NGO-ene, som kanskje er vårt største demokratiske problem.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!