President Mahmoud Abbas på en pressekonferanse i Ramallah 31. juli 2105. Palestinske myndigheter har lav toleranse for kritisk journalistikk og sender politiet mot pressen. Foto: Mohamed Torokman/Reuters/Scanpix

Journalister og fotografer som dekket demonstrasjonene mot president Mahmoud Abbas i Ramallah nylig, ble angrepet av palestinske sikkerhetsstyrker.

Minst 17 palestinske og utenlandske journalister og pressefotografer hevder å ha blitt angrepet av sivilkledde sikkerhetsagenter da de dekket demonstrasjonen mot Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene 13. juni.

Ifølge The Palestinian Center for Development and Media Freedoms (MADA) hindret agentene pressefolkene i å filme og ta bilder av demonstrantene, og de forsøkte også å ta telefoner, kamera og annet utstyr fra dem.

Flere fotografer forteller at de ble slått med køller og knyttnever, og noen ble også pågrepet og holdt i varetekt i flere timer.

Sterke protester

Det palestinske journalistforbundet (PJS) protesterer og oppfordrer sine medlemmer til å markere misnøye ved ikke å viderebringe offisielle kunngjøringer fra palestinske myndigheter.

Journalistforbundets leder Naser Abu Bakr holder myndighetene ansvarlig for det som skjedde.

– Vi akter ikke å gå inn i en diskusjon om hvorvidt det var uniformerte eller sivilkledde sikkerhetsagenter som deltok i angrepene. De var uansett til stede og lot det skje, og vi holder derfor lederen for sikkerhetstjenesten og statsminister Rami Hamdallah ansvarlig for dette bruddet på den palestinske grunnloven, som garanterer pressefrihet, sier han til Al-Monitor.

Ikke første gang

Committee to Protect Journalists (CPJ) protesterer også på angrepene mot journalister i Ramallah 13. juni.

– Det er ikke første gang at sikkerhetsstyrkene har brukt vold og trusler for å hindre pressefolk i å dekke protester som myndighetene misliker, sier den internasjonale presseorganisasjonens nestleder, Robert Mahoney til Al-Monitor.

– De palestinske selvstyremyndighetene må slå ned på alle som angriper journalister, og si høyt og tydelig at pressefriheten skal respekteres, sier han.

The Foreign Press Association (FPA) i Israel kaller angrepene mot journalister og fotografer «helt uakseptabelt», og Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) krever granskning.

Må etterforskes

– Vi er dypt bekymret over slike angrep mot lokale og utenlandske journalister og ber regjeringen respektere pressefriheten. Dette må etterforskes, og de skyldige må stilles til ansvar, sier IFJs generalsekretær Anthony Bellanger. Palestinske myndigheter har ikke kommentert kritikken.

Noen dager etter demonstrasjonene mot Abbas og de palestinske myndighetene i Ramallah fant en tilsvarende hendelse sted under en demonstrasjon på Gazastripen.

Ifølge PJS gikk de Hamas-kontrollerte sikkerhetsstyrkene løs på pressefolk også der, noe organisasjonen har protestert kraftig mot.

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!