Blant små og store hendelser i Midtøsten registreres at palestinske journalister viser misnøye med kontrollen som selvstyremyndighetene har med mediene. Denne uka gikk direktøren for Palestinsk satelitt-TV av og sa det var umulig for ham å arbeide under eksisterende betingelser. Nå truer flere andre journalister i mediene som eies av myndighetene med å slutte å dekke noe av det som skjer i regjeringen, finansdepartementet og nasjonalforsamlingen hvis ikke mediene får en friere stilling, skriver Jerusalem Post.

Det går fram av oppslaget at opprøret definitivt også har en økonomisk årsak, fordi lønningene er elendige (på nivå med ledighetstrygd, sier lederen for det palestinske journalistlauget) og fordi medienes økonomiske situasjon totalt sett er dårlig.

Men i tillegg er presset fra selvstyremyndigheten. Altfor mange i kretsen rundt president Mahmoud Abbas mener TV-stasjonen skal gjøre tjeneste som deres eget PR-organ, sier en journalist, og det gjør han anonymt. Forgjengeren til satelitt-TV-direktøren som har gått av, ble likvidert i Gaza for tre år siden av «unidentified gunmen». Likvideringen skjedde etter at Hisham Mekki var blitt beskyldt av selvstyremyndigheten, som da var under Yassir Arafat, for å ha stjålet millioner av dollar fra TV-kanalen.

Nabil Shaat er palestinsk medieminister. Han holder på å samle alle «statlige» palestinske medier under sitt departement, og Shaat skal da selv lede et organ som skal overvåke hva mediene driver på med. Dette tolker journalistene som et klart forsøk fra myndighetene på å stramme grepet om mediene enda mer. De hadde håpet utviklingen skal gå andre veien under Abbas’ presidentskap.

Palestinian journalists employed by the PA have long been demanding greater freedom and improved working conditions.
Many of them said they were hoping that Abbas would bring about real changes in the media, especially the electronic media, which continue to serve as a mouthpiece for the PA.
«It’s a shame that Palestinians have to watch Al-Jazeera and other Arab satellite stations to learn about what’s happening in Ramallah and Gaza,» said a reporter at Voice of Palestine. «Palestine TV is functioning as if we were still in the ’70s and ’80s.»

Journalists protest PA media control
By KHALED ABU TOAMEH

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂