Nytt

Summarisk justis: Seks angivelige kollaboratører ble henrettet på Gaza-stripen i 2012. De ble tatt på fersken sa en sikkerhetskilde til den Hamas-drevne Aqsa-radioen. Foto: Mohammed Salem/Reuters/Scanpix

 

Palestinske sikkerhetsstyrker driver systematisk tortur av kritiske røster i et slikt omfang at det kan være forbrytelser mot menneskeheten, ifølge ny rapport.

Rapporten «Two Authorities, One Way, Zero Dissent» er utarbeidet av Human Rights Watch.

– Både de palestinske myndighetene på Vestbredden og Hamas-myndighetene på Gazastripen pågriper systematisk kritikere og torturerer dem i fangenskap, sier lederen for menneskerettighetsorganisasjonens virksomhet i Israel og Palestina, Omar Shakir.

– Systematisk tortur som ledd i en regjerings politikk er en forbrytelse mot menneskeheten, sier han.

ICC bør etterforske

HRW spiller nå ballen over til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

– Gitt de sterke bevisene for at alvorlige forbrytelser har funnet sted i Palestina siden 2014, oppfordrer Human Rights Watch ICC til å innlede en formell etterforskning, konkluderer rapporten.

Sitter i glasshus

Human Rights Watch har i årevis dokumentert omfattende israelske overgrep mot palestinere i de okkuperte områdene, men palestinske ledere sitter i glasshus når de kritiserer Israel for dette, mener Shakir.

– Palestinske ledere reiser verden rundt og snakker om palestinernes rettigheter, men styrer selv et maskineri av undertrykkelse for å knuse kritikk, sier han.

Knuser all kritikk

Både på Vestbredden og Gazastripen risikerer politiske aktivister, uavhengige journalister og alle som kritiserer myndighetene ved å demonstrere eller ytre seg i sosiale medier, å bli pågrepet, fengslet og torturert, slår HRW-rapporten fast.

Mens Hamas-tilhengere risikerer vilkårlige pågripelser på Vestbredden, risikerer tilhengere av president Mahmoud Abbas’ Fatah-parti å lide samme skjebne på Gazastripen.

Begge sider støtter seg på lover som åpner for å straffeforfølge dem som bidrar til «sekterisk splittelse» eller som fornærmer myndighetene og myndighetspersoner.

Omfattende materiale

– Både den palestinske selvstyremyndigheten og Hamas bruker fengsling for å skremme folk fra videre aktivisme. I fangenskap blir fangene hånet, truet, banket opp og tvunget til å innta smertefulle stillinger i timevis, heter det i rapporten.

Human Rights Wach har brukt to år på rapporten og intervjuet nærmere 150 palestinere som har sittet i fangenskap, familiemedlemmer, advokater, organisasjoner og leger.

Menneskerettighetsorganisasjonen har også analysert bilder og videoer, legejournaler og rettsdokumenter.

– Uriktige anklager

Både palestinske selvstyremyndigheter og Hamas avviser rapporten og sier at den bygger på uriktige anklager.

– Dette er vitnesbyrd fra politiske aktivister, sier en talsmann for palestinske sikkerhetsstyrker, Adnan Damiri, til nyhetsbyrået AP.

– Rapporten blander politikk sammen med menneskerettigheter og er i tråd med USAs plan for å svekke den palestinske selvstyremyndigheten, sier lederen for menneskerettsavdelingen i det palestinske innenriksdepartementet, Haitham Arar.

Hamas-talsmannen Faraj al-Ghoul nekter for at noen fengsles på politisk grunnlag på Gazastripen og kaller rapporten «urettferdig».

Human Rights Watch er mer enn velkommen til å besøke fengsler på Gazastripen, men Israel nekter dessverre å slippe representanter for menneskerettighetsorganisasjonen inn, sier Ghoul til AP.

Hamas-fengsel

Den palestinske journalisten Taghreed Abu Teer havnet i søkelyset til Hamas på grunn av sin tilknytning til Fatah. I 11 dager satt hun i en trang og mørk celle på Gazastripen.

Hun ble ikke selv banket opp, men opplevde ydmykende behandling, ble tvunget til å stå oppreist i timevis og hørte skrikene til medfanger.

Hamas truet med å henge henne ut som israelsk kollaboratør, et stigma som i verste fall kan koste palestinere livet.

– Hele tiden mens jeg satt i cellen, lurte jeg på hvordan jeg hadde havnet der, forteller hun til nyhetsbyrået AP.

 
 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.