Nytt

Hamas torturerte, lemlestet og drepte politiske motstandere både under Israels krig mot Gaza, og etter. «Motstandere» var et vidt begrep, som omfattet også barn. Det er Human Rights Watch som sier dette i en ny rapport.

Ved sekstiden den 4. januar 2009 sad medlemmer af al-Najjar familien udenfor deres hjem i nabolaget Sheik Radwan i Gaza By, da fire maskerede mænd med AK-47 maskinpistoler nærmede sig huset. Flere af familiens mænd var tidligere medlemmer af Fatahs sikkerhedsstyrker.

Familiens overhovede Hisham al-Najjar protesterede, da de militante beordrede dem til at rejse sig og holde hænderne i vejret. En diskussion brød ud, hvorpå fem kvinder fra huset myldrede ud. De militante begyndte at skyde, dræbte Hisham al-Najjar og sårede ti familie-medlemmer mellem 12 og 70 år.

Sådan lyder en af beretningerne i en ny rapport: »Under Dække af Krigen: Hamas’ Politiske Vold i Gaza,« som Human Rights Watch, HRW, offentliggør i dag. Ifølge organisationen har den islamiske gruppe Hamas dræbt mindst 32 palæstinensere og lemlæstet adskillige dusiner under og efter Israels offensiv i Gaza-striben omkring årsskiftet.

Efterforskningen dokumenterer et mønster af vilkårlige arrestationer og detentioner, tortur, lemlæstelse ved skud i benene og ekstrajudicielle henrettelser, som medlemmer af Hamas ifølge HRW står bag.

»Under Israels angreb på Gaza tog Hamas voldelige tiltag mod sine politiske modstandere og de, der ansås for at være kollaboratører med israelske styrker,« siger Joe Stork, vicedirektør i HRWs afdeling for Mellemøsten og Nordafrika. »De ulovlige arrestationer, tortur og drab i detentioner fortsatte endda efter kampene ophørte, i strid med Hamas’ påstande om, at de overholder loven.«

Hamas dræbte ifølge HRW 18 mænd i Gaza under Israels militæraktion fra den 27. december 2008 til den 18. januar 2009. De fleste af de dræbte i denne periode blev beskyldt for at være kollaboratører med Israel. Mange af mændene sad inden krigen i Gazas hovedfængsel, men efter Israel bombede det, lykkedes det dem at flygte. Men friheden varede ikke længe – Hamas-militante jagtede mændene og skød dem en for en. I de tre måneder efter Israels offensiv dræbte Hamas yderligere 14 mænd, fire af dem i detentioner, siger HRW.

Rapport: Hamas dræber rivaler