Nytt

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Høyre må ta mer plass i klima­diskusjonen, sier partiets nest­leder Jan Tore Sanner. Han medgir at bompenge­krangelen bidro til et dårlig valg­resultat.

– Det er noen saker og saks­områder hvor Høyre må være mye tydeligere og ta større plass. Klima­krisen kommer til å stå på den politiske dagsorden i tiår fram i tid, både nasjonalt og inter­nasjonalt, sier Sanner i Politisk kvarter på NRK.

Han påpeker at det blir viktig å få til grønn omstilling av nærings­livet og samtidig sikre at folk har en jobb å gå til.

Sanner, som også er kunnskaps- og integrerings­minister, medgir at partiet langt fra nådde sine mål for valget. Høyre har blant annet fått enda færre ordførere og klarte ikke å kapre makten i de store byene. Ifølge Sanner har marginer avgjort flere steder, og nevner Bodø og Tromsø som eksempler.

– Det ble mye stang ut, mener han.

Høyre-nest­lederen innrømmer også at bompenge­krangelen mellom regjerings­partiene Frp og Venstre er noe av forklaringen på at Høyre endte på 20,1 prosent i valget.

– Vi lå på rundt 23 prosent i august. Det ville vært et godt valg for Høyre. Så fikk vi denne bompenge­diskusjonen som varte i to uker. Den skygget for mange av de viktige lokale sakene, nemlig kunnskap i skolen, valg­frihet og kvalitet i omsorg, og det ble mye diskusjon mellom regjering­spartiene. Vi vet at det liker ikke Høyres velgere, sier han.

I en menings­måling publisert i Dagbladet fredag, får Høyre 21,3 prosent.

(©NTB)

 
 

Forhåndsbestill Kjell Skartveits bok til spesialpris her!