Nytt

At fienden befinner seg på innsiden av våre samfunn, har vært åpenbart lenge. Et nettverk på 14 forretningsfolk har spekulert i konkurser, skatte – og momssvindel og påført staten et tap på 800 millioner. To av forretningsmennene har latt pengene gå til IS.

 

I en årrække har to militante islamister været dybt involveret i et hidtil ukendt netværk med i alt 14 danske forretningsmænd med forbindelse til en række konkursramte selskaber, der har medført et tab på mere end 800 mio. kr. i ubetalt moms og skat for den danske statskasse.

I flere af selskaberne er der faldet dom for momssvindel, mens andre er blevet politianmeldt, men ikke er blevet retsforfulgt. Det viser en kortlægning af flere end 100 konkursboer samt dokumenter fra flere danske og svenske retssager, som Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans, sammen med dagbladet Information i dag kan fremlægge.

Af de 14 forretningsmænd i netværket har to ifølge en række retsdokumenter været en del af eller haft forbindelse til terrorgrupperne Islamisk Stat og al-Qaeda. De to forretningsmænd kan i dag knyttes til formodet momssvindel og konkursramte selskaber, som skylder den danske stat mindst 97 mio. kr. i moms og skat.

Myndighedetene formoder at pengene er tapt. Dansk Økokrim tror at en av de to jihadistene er drept i Syria.

En gennemgang viser, at bagmandspolitiet, SØIK, i et hidtil ukendt notat fra 2016 på baggrund af oplysninger fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, slog fast, at den ene af de to centralt placerede jihadister »med stor sandsynlighed« var dræbt i Syrien som IS-kriger.

En professor Tom Kirchmaier ved Copenhagen Bussiness School sier det er dobbelt alvorlig at staten svindles og at pengene er gått til terror. Men en lærer ved en søsterinstitusjon, Copenhagen Bussiness Academy, ble i desember 2018 arrestert for å ha deltatt i et nettverk som sendte droner til IS.

Både islamister og jihadister har infiltrert samfunnet og benytter seg av deres tjenester. Skal man i dag opprette en bankkonto må man svare på en rekke spørsmål som skal avsløre hvitvasking og terrorfinansiering. Men systemet klarer ikke avsløre de som er på innsiden, som har opprettet selskaper i fleng og trikser og mikser med overføringer.

Politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK skriver, at bagmandspolitiet tager alle sager om momssvindel og mulig terrorfinansiering alvorligt.

»De metoder, som Finans og Information beskriver, er velkendte fra vores efterforskninger. Det er metoder, vi er meget opmærksomme på. Det gælder f.eks. komplekse selskabskonstruktioner og brug af stråmænd i sager, der kan have grene til udlandet,« skriver han.

Jihadister var med i netværk, som gav staten et milliontab

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.