Nytt

Tror du at makten ligger i Folketing og regjering? Da lever du på en illusjon. Den virkelige makten ligger i hendene på et forholdsvis lite antall mennsker som deler de samme holdninger og verdier og gjennom sosial og profesjonell omgang er enige om kursen for Danmark i fremtiden.

Det avslører en ny bok som kommer til uken. To sosiologer har gjennom digital «opptelling» kommet frem til hvem disse personene er, og hva som særmerker dem.

De liker ikke bråkmakere. Du skal ha en posisjon og vise at du kan spille på lag.

Lars-Loekke-Rasmussen-a

Foto: Lars Løkke Rasmussen blir kanskje ny statsminister, men han er likevel ikke den mektigste i Danmark. To sosiologer har kommet frem til at: «423 mennesker styrer Danmark uden for den politiske kontrol. De møder hinanden i skjulte netværk af bestyrelser, fonde, udvalg og baller hos Dronningen. De politikere, der ikke støtter netværkets opfattelse af Danmarks fremtid, holdes ude.»

Det er ikke de formelle posisjonen som bestemmer rangeringen på listen. Helle Thorning Schmidt kommer som nummer 204 og hennes konkurrent Lars Løkke Rasmussen som nummer 143.

Sociologerne Christoph Houmann Ellersgaard og Anton Grau Larsen har brugt fire år på at kortlægge mere end tusind bestyrelser, fonde, udvalg, VL-grupper, nævn, udvalg og andre steder, hvor de mest indflydelsesrige mennesker mødes. Gennem en fintmasket analyse kan forskerne sætte ansigt og navn på inderkredsen af direktører, fagforeningsbosser, politikere, topembedsmænd og universitetsfolk, som kender hinanden på kryds og tværs og sammen styrer Danmark.

Med bogen »Magteliten – hvordan 423 danskere styrer landet«, som udkommer i næste uge, ønsker de to forskere og journalist Markus Bernsen, der er medforfatter, først og fremmest at aflive myten om, at vi lever i et lige samfund, hvor den brede befolkning bestemmer det meste gennem demokratiske valg.

»Det, der kendetegner denne elite, er, at den har en indflydelse, der rækker langt ud over deres egen organisation. Der tages hensyn til dem,« siger Christoph Ellersgaard.

Blendverk

Borgerne tror at medieoppmerksomhet gjenspeiler makt. Det gjør det ikke, hvis man skal tro studien. Bråk er absolutt ikke ensbetydende med innflytelse. Snarere minner denne rankingen om de «små grå menn». Nettverkene liker ikke at folk stikker seg frem.

»Det parlamentariske spil i Folketinget er relativt underordnet. Og de vigtigste politiske beslutninger træffes i vidt omfang og klappes af uden for Folketinget,« siger Christoph Ellersgaard.
Elitenetværket er et holdningsmæssigt sammentømret »Konsensusdanmark«, som i det store og hele deler det samme syn på samfundet, og hvor det bør bevæge sig hen. Hverken Pia Kjærsgaard, som var formand for DF og nummer 2.285 på listen, da dataene blev indsamlet, eller Dansk Folkepartis nuværende leder Kristian Thulesen Dahl har fundet vej til den eksklusive kreds. Også Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten, som er nummer 5.755, og Anders Samuelsen fra Liberal Alliance har lang vej igen. Derimod er den konservative EU-parlamentariker Bendt Bendtsen nummer 147.

..

»Det er sjældent de mest karismatiske, veltalende eller visionære politikere, der er de mest magtfulde. Ofte er det lige omvendt. Vil en politiker have plads i elitens netværk, gør han klogt i ikke at råbe for højt og holde helt mund om bestemte emner,« skriver forfatterne i bogen.

Tilknytning uvesentlig

Det betyr mindre om en person tilhører de blå eller de røde. Det er posisjonen og spillestilen som avgjør. Sosialister kan godt få gode jobber i det private hvis de viser at de forstår spillets regler.

Det betyder mindre, om politikerne er røde eller blå. Men hvis de ikke accepterer den uskrevne kontrakt om Danmarks fremtid, så er de udelukket fra det gode selskab. Den handler ud over Danmarks medlemskab af EU om, at vi skal kunne konkurrere med udlandet, at økonomisk vækst er vigtig, og at stærke interesseorganisationer skal inddrages i store politiske beslutninger.

»Der er eksempelvis en generel accept af, at fagbevægelsen er en vigtig spiller, og at der skal tages hensyn til deres synspunkter,« siger Christoph Ellersgaard.

Når først man er en del af denne elite, så bliver man der oftest og anses for at være magtfuld. Det betyder mindre, hvor man kommer fra – en virksomhed, en stor interesseorganisation eller fra embedsværket på Slotsholmen.

Makten er skjult

Danmark hadde en maktutredning i 2001 som konkluderte med at Danmark ble stadig mer demokratisk. Men i mellomtiden er samfunnet digitalisert, og folk etterlater seg dermed en rekke digital spor. Det var mulig i en helt annen grad å kartlegge folks verv. Det ga destillatet på 423 personer.

Kernen af netværket udgøres af det private erhvervsliv, som sammen med arbejdsgiverorganisationerne udgør mere end halvdelen af de 423 personer.

..

Den omfattende analyse er foretaget i 2012 og 2013, og derfor sidder nogle af de 423 personer ikke længere på de poster, de sad på, da undersøgelsen blev lavet. Det gælder blandt andet ham, der placerer sig på netværkselitens førsteplads, nemlig tidligere formand for Dansk Metal Thorkild E. Jensen. Han indgår eller indgik i så mange bestyrelser, udvalg, VL-grupper og andre sammenhænge med andre magtfulde personer, at han havner øverst.

»Det er organisationen, der betyder mest, og hans efterfølger, Claus Jensen, vil bevæge sig opad i takt med at hans netværk udbygges,« siger Christoph Ellersgaard.

Nummer to er erhvervsmanden Lars Nørby Johansen, på tredjepladsen kommer formand for den faglige hovedorgansisation FTF Bente Sorgenfrey efterfulgt af daværende direktør i Dansk Industri Lars Goldschmidt. På femtepladsen kommer bestyrelsesformand i Danfoss Jørgen Mads Clausen.

Nye faktorer

Det er interessant at en globalisert verden betyr maktkonsentrasjon og at vedtakene treffes før de når nasjonalforsamlingene eller regjeringen. Det hadde vært interessant å vite hvordan denne eliten vil takle islam og muslimers inntreden på den økonomiske, sosiale og politiske arena. Det byr på nye utfordringer. Hvordan vil de bli integrert? Finnes det noen strategi?

 

politiko.dk

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også