Tavle

Et slovensk grensegjerde ved Preloka. Foto: Darko Bandic / AP / Scanpix.

Som vi har sett ved en rekke tidligere anledninger, går ikke NTB av veien for å oversette ordet «migrants» med uttrykket «flyktninger og migranter» når de gjengir meldinger fra utenlandske nyhetsbyråer på norsk.

De eier åpenbart ikke skam, for i dag får vi servert et nytt eksempel på uvesenet, denne gangen med en melding fra Associated Press (AP) om menneske­smugling i Slovenia, gjengitt blant annet i Washington Post.

Gjengivelsen er tro mot originalen i starten:

Police in northeastern Slovenia say 40 migrants were discovered packed inside a van and another six who couldn’t fit inside the vehicle were found in a forest nearby.

A statement carried by Slovenia’s official STA news agency on Tuesday said the van’s driver was detained and one passenger was hospitalized.

40 migranter er ifølge slovensk politi funnet i en varebil nordøst i Slovenia, mens seks andre som det ikke var plass til, ble oppdaget i et skogholt like ved.

Sjåføren er pågrepet, og én av passasjerene er innlagt på sykehus.

Men så aner man ugler i mosen, idet «migrants» blir «personer»:

Police say the migrants were from Pakistan, Afghanistan and India. They are believed to have entered Slovenia from Croatia, so they were sent back there.

Politiet opplyste tirsdag at de i alt 46 personene er fra Pakistan, Afghanistan og India. Det antas at de har kommet til Slovenia via Kroatia, dermed er de sendt tilbake dit.

Det stemmer jo at migranter er personer, men tapet av presisjon tjener naturligvis en hensikt, nemlig å bane veien for den sedvanlige omskrivningen, uten å være nødt til å gjenta diktningen:

Thousands of migrants are stuck in the Balkans while trying to reach western Europe on a route that takes them from Bosnia and Serbia into Croatia, then Slovenia and beyond.

Tusenvis av flyktninger og migranter sitter fast i landene på Balkan i sitt forsøk på å komme seg til land lenger nord og vest i Europa.

Ruten går gjerne fra Hellas via Bosnia, Serbia, Kroatia, Slovenia og videre nordover.

NTB og deres mange ukritiske kunder er ikke de eneste i bransjen som gjør dette. Dagsrevyen er like ille, nei: verre, for der gjentas gjerne uttrykket «flyktninger og migranter» flere ganger, messende med tragedie­fortellende stemme.

Men det handler altså ikke om flyktninger. Folk som fremdeles stoler på disse organisasjonene, blir lurt – gang på gang på gang.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.