Nytt

Happier days: Une Aina Bastholm og Hilde Lengali i 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Ledelsen i MDG har i flere år vært preget av en omfattende ukultur, sier tidligere partisekretær og mangeårig sentralstyremedlem i MDG, Hilde Lengali

De som kommer med kritikk mot ledelsen blir rutinemessig mistenkeliggjort og beskyldt for å ødelegge for partiet, sier Lengali til NRK.

Lengali kjenner seg godt igjen i kritikken som Stein Malkenes kom med tirsdag. Han kalte MDG-ledelsen udemokratisk, maktarrogant, kunnskapsløs og for Oslo-dominert.

Malkenes har hatt et sterkt miljøengasjement i hele sitt voksne liv. Nå har han fått nok av Miljøpartiet De Grønne.

– Det Malkenes fortel er ikkje overraskande. Eg kjenner meg så godt igjen, sier Lengali.

Kritiske stemmer blir nærmest rutinemessig avfeid. De blir mistenkeliggjort og beskyldt for å ville ødelegge for partiet, sier hun, og viser til Une Bastholm og partisekretær Torkil Vederhus.

– Det er ikkje spor av sjølvkritikk, noko som er typisk for leiinga i MDG, seier ho.

Lengali mener det er farlig for et politisk parti som har medmenneskelighet, solidaritet og demokrati som prinsipp når kritikk blir avfeid og kritikere blir mistenkeliggjort.

Lengali meldte seg ut av partiet i mars 2018.

– Eg melde med ut i fjor og det ser dessverre ikkje ut til å ha vorte noko betre, seier ho.

MDG-partisekretær Torkil Vederhus svarer slik på kritikken:

– Det er trist å høyre at Lengali meiner vi er for dårlege til å ta sjølvkritikk. Vi må heile tida jobbe med partikulturen vår, men kritikken er vanskeleg å ta omsyn til når Lengali kjem med kritikk lenge etter at ho har meldt seg ut av partiet. Ho har også kritisert oss tidlegare.

Leder i Vestland MDG, Øyvind Strømmen, forstår heller ikke kritikken fra Malkenes og Lengali.

– Vi opplever korkje maktarroganse, udemokratiske metodar, livsfjerne leiarar eller at kritikarar blir avfeia og mistenkeleggjorde. Vi opplever heller ikkje noko Oslo-dominans, seier han.

Etter at partiet i fjor sa ja til Acer meldte 38 personer seg ut av partiet. I Bergen er MDG sin bystyregruppe nesten utradert etter flere utmeldelser.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Les også