Horst Seehofer og Angela Merkel i gemyttlig passiar under et møte i Forbundsdagen i Berlin den 16. mai 2019. Striden mellom de to fra i fjor sommer virker som fordampet. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix.

For nokså nøyaktig ett år siden knaket det tyske regjerings­samarbeidet i sammen­føyningene på grunn av en strid mellom innenriks­minister Horst Seehofer (CSU) og stats­minister Angela Merkel (CDU) om asyl­politikken, som etter Seehofers oppfatning ikke var i nærheten av å være streng nok.

Siden kom de to til enighet, og innenriks­ministeren lanserte en handlingplan i 63 punkter. Asyltallene skulle ned ved hjelp av grense­kontroller, og avtaler skulle inngås om flere returer til første ankomstland i EU. Det ble snakket om et skifte i asyl­politikken.

Hva er fasit nå etter år etterpå?

Tilstrømningen vedvarer på et jevnt, høyt nivå, selv om det er mye lavere enn under exodus for fire år siden. 10.000 mennesker søker for tiden asyl i Tyskland hver måned, skriver journalistene Manuel Bewarder og Tim Röhn i Welt am Sonntag.

Ett tall illustrerer fiaskoen bedre enn noe annet. Av omlag 40.000 asylsøkere som siden i fjor er kommet til Tyskland etter først å ha søkt asyl i et annet land, er kun 20 sendt tilbake, har den tyske avisen fått opplyst hos innenriks­departementet.

CSU skapte lenge mye uro i regjerings­koalisjonen på grunn av asyl­politikken, men lar ikke lenger høre fra seg om dette temaet, konstaterer Bewarder og Röhn.

Status for den tyske regjeringens arbeid på asylfeltet er med andre ord at den har gitt opp å motstå asyl­invasjonen. Tyskland har i praksis valgt en langsom demografisk død. «Tyskland avskaffer seg selv», lød tittelen på Thilo Sarrazins bestselger fra 2010. Det er like sant nå snart ti år senere.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!