Statsminister og leder av sosialdemokratene i Finland, Antti Rinne. Foto Heikki Saukkomaa / Lehtikuva via Reuters / Scanpix

Finland har ikke til hensikt å løfte en finger for å «hente hjem» egne borgere fra al-Hol-leiren i Syria, forsikrer regjeringen.

Landets sosialdemokratiske statsminister Antti Rinne og justisminister Anna-Maja Henriksson redegjorde for regjeringens linje i den finske riksdagen torsdag, skriver Yle.

Spørsmålet kom opp under riksdagens spørretime. Ville Tavio, leder av Sannfinnenes riksdagsgruppe, spurte om regjeringen gjør noe for å hente de finske kvinnene. Tavio mener kvinnene er en sikkerhetstrussel. Ifølge ham «strider det mot finnenes rettsfølelse» å aktivt bidra til deres hjemreise.

– Det finnes mange små barn, påpekte utenriksminister Pekka Haavisto. Om finske statsborgere oppsøker konsulatet, skal de naturligtvis få komme hjem, sa Haavisto.

Statsminister Rinne forsikret at regjeringen søker en løsning som moralsk og etisk er på linje med folkets mening. Og at sikkerhetsaspektet må med i vurderingen.

– Vi har ingen avsikt att göra något för att de här människorna ska få till exempel konsulär hjälp att komma till Finland, sa Rinne.

Justisminister Anna-Maja Henriksson oppsummerte:

– Statsministern har klart slagit fast att de här människorna inte aktivt ska hjälpas tillbaka hem. En annan sak är om de självmant kommer hit. Klart att vi då inleder en förundersökning, klart att barnskyddsmyndigheterna vidtar åtgärder, förtydligade Henriksson.

Ifølge Yle forsøker Finland via internasjonale bistandsorganisasjoner å finne ut om det finnes alvorlig syke finske statsborgere i al-Hol, som kunne trenge hjelp. Finland har likevel ikke planer om å sende utstyr til leiren.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.