Nytt

Fire afghanere ble nylig dømt for gruppevoldtekt mot en 19-årig finsk jente i Seinäjoki i Österbotten. De fikk mellom to og tre års fengsel.

Finland rystes av flere grove voldtektssaker. Nylig ble det kjent at syv utlendinger er siktet for å ha voldtatt og misbrukt en 10-årig jente.

Den finske presidenten kaller det en «sjokkerende umenneskelighet», og innenriksministeren går inn for å ta statsborgerskapet fra migranter som begår grove seksualforbrytelser, ifølge den statlige allmennkringkasteren yle.

Siden migrantkrisen i 2015 har landet opplevd en økning i seksuallovbrudd, ifølge Milla Kynkäänniemi i politiet i Oulu (Uleåborg) i Norra Österbotten.

– När någon kommer från en annan kultur kommer det att uppstå en kulturkrock. Redan tidigt såg vi en ökning av sexualbrott. Det är inte bra att förneka det som vi faktiskt såg, säger Kynkäänniemi.

Ti mistenkte – samtlige asylsøkere

For et par uker siden ble syv utlendinger pågrepet mistenkt for grov voldtekt og grovt seksuelt misbruk av en 10-årig jente i Oulu. Dette er bare en av flere stygge voldtektssaker i Finland den senere tid.

Bare i Oulu etterforsker politiet tre voldtektssaker mot jenter på mellom 10 og 14 år. Politiet oppgir at de har ni mistenkte. Noen er asylsøkere, noen har flyktningestatus og noen har finsk statsborgerskap, skriver yle.

– Voldtektene viser en sjokkerende umenneskelighet, sier Finlands president Sauli Niinisto. Foto Lehtikuva / Roni Rekomaa via Reuters / Scanpix

Flere finske politikere og offentlig ansatte snakker åpent om problemene. Parlamentet skal ta stilling et forslag om å ta statsborgerskapet fra migranter ved brudd på terrorlover og landsforræderi. Innenriksminister Kai Mykkänen foreslår at det også bør gjelde ved grove seksualforbrytelser.

– Utlendinger skal vite at om de begår grove seksualforbrytelser vil de bli utvist, sier Mykkänen.

Presidenten: «Bekjemp ondskapen»

Alle voldtektssakene har fått Finlands president Sauli Niinistö til å fordømme voldtektsmennene i harde ordelag. Han sier handlingene viser en «sjokkerende umenneskelighet». Finland må ta et krafttak mot voldtektsmennene slik at borgerne kan leve i et trygt land, sier president Niinistö:

– Vi må vise styrke for å kunne bekjempe ondskapen.

Også sjefen for Finlands utlendingsdirektorat, Pekka Nuutinen, tar til orde for skjerpet straff ved voldtekt:

– Hardere straffer som for eksempel utvisning kan ha en forebyggende effekt.

Nylig ble fire afghanere dømt for gruppevoldtekt mot en 19-årig finsk jente i Seinäjoki i Österbotten. Se video fra retten:

Fire av mennene ble dømt til mellom to og tre års fengsel for voldtekt, femtemann ble dømt til seks måneders betinget fengsel for seksuelt misbruk og for å ha filmet voldtektene.

 

Gi Document en julegave!

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

Eller betal til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.