En IS-kvinne med to barn ble onsdag hentet ut av al-Hol-leiren i Syria. Fredag 16. juli ankom de Finland. Dette bekrefter finske myndigheter.

De tre ble onsdag overlevert fra kurdiske myndigheter i Qamishli til Jussi Tanner, en spesialutsending fra det finske utenriksdepartementet. Tanner er ansvarlig for finske statsborgere i al-Hol.

IS-kvinnen og hennes barn har oppholdt seg i al-Hol siden i fjor, da de ble overført dit fra en annen leir. Ifølge Tanner er de tre i relativt god form, forholdene tatt i betraktning.

– To og et halvt år i en fangeleir setter naturligvis sine spor, sier Tanner.

IS-kvinnen har ingen finsk partner, sier Tanner. Hennes mulige forbrytelser skal etterforskes, og barnas helse skal overvåkes.

Den finske regjeringen ledes av statsminister Sanna Marin (S), og er basert på en koalisjon mellom sosialdemokratene med sju ministere, Centern fem, Gröna förbundet tre, Vänsterförbundet to og Svenska folkpartiet to ministere. Regjeringen består av tolv kvinner og sju menn.

Statsminister Sanna Marin og hennes koalisjonsregjering har beordret at alle «finske» IS-kvinner og deres barn skal hentes til Finland. (Photo by Olivier Matthys / POOL / AFP)

Finland har til nå hentet syv IS-kvinner og tyve barn fra Syria. Det er fortsatt fire «finske» IS-kvinner og rundt ti barn igjen.

– Målet er å repatriere alle finner så raskt som mulig, sier Tanner.

YSE

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!