LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad under SSB-høringen i Stortinget den 10. januar 2018. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

50 prosent av nordmenn tror at arbeidsinnvandringen fra Øst-Europa presser ned lønningene, viser en undersøkelse.

Samtidig svarer 44 prosent at de tror at arbeidsinnvandring fra øst vil presse svake grupper ut av arbeidsmarkedet, viser en undersøkelse Respons har gjennomført på oppdrag fra Fafo.

– Hovedfunnene i forskningen er i tråd med det befolkningen svarer her. Særlig i enkelte bransjer har det vært betydelig nedgang i lønnsveksten, og det må knyttes til sosial dumping, som følge av økt arbeidstilbud, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO til Klassekampen.

Undersøkelsen viser imidlertid at kun 16 prosent vil ut av EØS. Den kanskje største forandringen som har skjedd siden EØS trådte i kraft, er EUs store utvidelse østover i 2004. Men denne utvidelsen ble også startskudd for en arbeidsinnvandring til Norge som ingen kunne ha forutsett ti år før.

– EØS-avtalen er mye mer enn arbeidsinnvandring, og problemstillingen er for vidstrakt og kompleks til at man kan lage en kobling mellom avtalen og sosial dumping, sier Bjørnstad.

(©NTB)

 
 

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.