Pave Frans i en økumenisk Prayer for Peace i Sofia 6. mai. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters/Scanpix

Pave Frans er blitt ambassadør for alle migrantene som vil til Europa. Han formaner vestlige land han besøker, og bebreider dem at de ikke gjør nok.

Søndag var han i Bulgaria, og der lekset han opp for bulgarerne at de ikke har nok hjerterom.

Pope Francis urged Bulgarians on Sunday to open their hearts and homes to migrants, arguing that a country like Bulgaria, which is losing so much of its population to emigration, should well understand the forces that drive people to seek better lives elsewhere.

As he arrived in the Balkan nation for a two-day visit, Francis “respectfully suggested” that Bulgarians recognize that migrants are fleeing war, conflict or dire poverty “to find new opportunities in life or simply a safe refuge.”

“To all Bulgarians, who are familiar with the drama of emigration, I respectfully suggest that you not close your eyes, your hearts or your hands — in accordance with your best tradition — to those who knock at your door,” he told government officials at the presidential palace in Sofia, the capital.

Paven tar bare fatt i en flik av virkeligheten: Bulgarere har også emigrert, derfor bør de ta imot andre migranter. Hvor er logikken? Paven utelater alle faktorer som taler mot en slik enkel sammenligning: Hva med bulgarernes selvbestemmelsesrett? Går migrantenes rettigheter foran de innfødtes? Det skinner igjennom i alt paven sier at han synes å mene dét.

Men er han da pave for katolikker eller for migranter? Hvis han hadde vært pave for forfulgte kristne, ville det stilt seg annerledes. Men han har inngått en hemmelig avtale med Kina om at myndighetene skal få utnevne biskoper og kardinaler. Dette er hva man på engelsk kaller en sellout. Steve Bannon har vurdert å gå til sak mot paven fordi han har solgt kirken til kommunistpartiet.

Bulgaria’s tough stance on refugees has been a deterrent: while some 20,000 people applied for asylum in Bulgaria in 2015, that number dwindled to 2,500 last year, according to the state refugee agency.

 

Pope urges migrant-skeptic Bulgarians to open hearts, homes

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂