Tavle

Demo i Düsseldorf 22. mars. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Scapix

I dag er Greta Thunberg noe av det hotteste innen media. På lik linje med Malala, Las Ketchup, og ‘heeey Macarena’ er denne stakkars jentungen nå på alles lepper og netthinner. For en stakket stund.

For et par år siden var det en koreaner med solbriller og en techno-akkompagnert ganske merkverdig bevegelsesmåte som engasjerte mennesker over hele verden. Farsotten spredte seg og alt fra privatpersoner til politikorps benyttet internetten til å kopiere, dele og på slik vis demonstrere at også de var bitt av basillen. Implisitt at de fulgte med i tiden og måtte regnes som folkelige.

Disse fenomenene kom og gikk, og gitt dette premiss har også Greta sin tilmålte tid.

I mylderet av idolvinnere og Paradise Hotel-deltakere er kjendis-status en svært midlertidig tilstand i vår tid. Noen ytterst få fester seg og blir værende, men i de aller fleste fall er kjendiser av i går glemt bort i dag. Hvem husker vel Rodney fra Big Brother, eller Vibeke Røtterud fra hvor enn hun nå var med hen? Hun fikk jo sågar en programlederjobb i ettertid? Joda, navnene ringer en bjelle, men de er ikke Michael Jackson.

Greta Thunberg er øyeblikkets fokus, men i kraft av å være så ung og unektelig et produkt av et PR-apparat skal det mye til at hun på egne ben, når ‘hypen’ stilner, klarer å etablere seg som en ‘public figure’ på egenhånd. Kanskje ønsker hun det heller ikke. Hvem vet vel egentlig hva Greta Thunberg ønsker seg? Hun vet det sannsynligvis ikke selv. Men vi vet hva markedsførerne hun har i ryggen jakter på.

Hvordan vil det gå med denne jenta med Aspbergers syndrom når lysene slukkes og kameralinsene panorerer i retning noen andre? Hvordan skal hun takle det å gå fra å være hos alt fra Europarådet til Paven den dagen en annen maskot skyves fram? Hvilket støtteapparat med hvilken kompetanse står rede til å ta i mot en falmende lett autistisk nobelprisvinner (muligens/sannsynligvis) den dagen showet legges ned og en ny ‘rising star’ dyttes mot tronen?

Greta Thunberg er en bruksgjenstand på lik linje med 99% av alle andre forgrunnsfigurer promotert av mangagement og pengefolk med gryn og innflytelse i sikte.

Nå står hun i rampelyset og kjenner varmen. Så er det bare å håpe at noen legger et pledd om hennes skuldre når kulden kommer. For den kommer, og det fort. Da er lokal oppvarming det beste hun kan håpe på. (?La oss gi henne det.?)

Les også