Rosmarie Wydler-Walti, et sveitsisk medlem av Senior Women for Climate, snakker med klima­aktivist­en Greta Thunberg etter at Den europeiske menneske­rettighets­domstol­en i Stras­bourg den 9. april 2024 fastslo medlems­land­enes plikt til å beskytte innbyggerne mot skade­virkning­ene av klima­endringene. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB.

For en tid tilbake kunne vi lese om Greta Thunberg som ble arrestert av politiet i Nederland. Den nå voksne kvinnen på 21 år går altså fortsatt rundt og demonstrerer på samme barnslige måte, og koster både det svenske samfunnet og andre samfunn penger. Men hvorfor gjør hun det? Svaret er mye enklere enn hennes intetanende tilhengere ønsker å forstå. Greta gjør det Greta gjør fordi hun vet at hun, takket være sine overklasseprivilegier, kan slippe unna med det.

Om Greta er bekymret for klimaet eller ikke, er det bare Greta som vet. Det hun derimot ikke trenger å bekymre seg for, er fremtiden. Hun kan oppføre seg på i grunnen hvilken som helst måte, delta i aktivistiske aksjoner som i økende grad lukter terror, og fortsatt vite at hun har fremtiden sin sikret. Med nettverkene og forbindelsene, og den privilegerte posisjonen hun og foreldrene har, er det alltid en toppjobb som venter på henne den dagen hun blir lei av å blokkere Riksdagen, legge seg som en sutrete baby på offentlige steder og peke f*ck you til politiet.

Gretas verden er full av voksne med samme privilegerte posisjon som henne selv. Mennesker som ikke bare tror de er hevet over loven, men som faktisk ofte er det, fordi nettverkene deres eksisterer på alle nivåer i samfunnet, inkludert rettsvesenet.

I Gretas kretser er det også en fjær i hatten å ha hindret folkevalgte politikere i å komme seg på jobb, eller Svenssons i å komme seg på jobb. Det viser at du er cool, modig og også klimabevisst.

Det viser selvfølgelig også at du ikke trenger å bekymre deg for småting som å klare en jobb og prøve å takle en tøff hverdag. At du er avskåret og over­privilegert og lever i en verden hvor du ikke trenger å jobbe nevneverdig for ditt daglige brød. En verden der folk har hverandres rygg og hjelper hverandre inn i politikk, kultur­institusjoner, mediehus og selskaps­styrer.

Det burde føles litt flaut for dem, men det gjør det ikke. De lever så fjernt fra virkeligheten at de sannsynligvis tror alle andre har det like enkelt som dem selv.

Barna av den netto skatte­betalende middel­klassen har ikke sjanse til å slippe unna med ting som Greta slipper unna med. Middel­klasse­ungdommene vet allerede tidlig i livet at det er viktig å holde hodet kaldt hvis man skal ha en sjanse. De kan verken skulke fra skolen, lime seg til veier eller reise verden rundt og håne politiet hvis de ønsker en fremtid.

Jeg har en venninne med en datter som fikk et hysterisk anfall da hun hadde oversett at busskortet hennes var utgått og en kontrollør bøtela henne. Hun trodde det ville forverre sjansene hennes for å komme inn på jusstudiet, som var drømmen hennes. En annen venn har en sønn i 20-årene som var syk i flere uker etter at han ble litt beruset under en kveld ute, urinerte på en vegg bak en T-bane­stasjon og ble bøtelagt av en våken politimann. Han trodde han ville få sparken hvis det kom ut på jobben.

Jada, det høres kanskje litt dramatisk ut, og selvfølgelig fortalte foreldrene dem det. Men hvis du har lært deg å oppføre deg og være hensynsfull, blir du nervøs når du sporer av, selv om det bare er en ganske liten forseelse.

Greta trenger ikke bekymre seg for det. Hun kan bekymringsløst rette fingeren mot politiet og håne folk som aldri har gjort annet enn å oppføre seg og bidra etter beste evne. Men virkeligheten hennes er også forbeholdt noen få mennesker.

Den vanlige, mindre privilegerte ungdommen som er så indoktrinert av sosiale medier og klima­alarmist­ene i de store mediehusene at de fortsatt føler seg tvunget til å følge slike som den over­privilegerte Greta, vil måtte kjempe alene den dagen deres gjerninger kommer og biter dem i halen. Greta selv vil bli hjulpet frem av etablissementet hun hevder å kritisere.

Dette er hva alle mennesker som ikke nyter hennes og familiens privilegier, bør tenke på – og fremfor alt forklare veldig tydelig for alle tenåringer:

«Du har ikke Gretas privilegier. Du lever ikke i samme verden. Hun utnytter deg og alle de andre vanlige menneskene, og drar deg inn i noe du ikke kan kontrollere. Når hun er lei av dette, vil hun sette seg på rumpa i Brussel eller et annet sted med en fet lønn og behagelig avstand til virkeligheten, og glemme at du i det hele tatt fantes – om hun noen gang overhodet visste om det.»

Teksten ble opprinnelig publisert på Det Goda Samhället og publiseres på norsk på Document med skribentens vennlige tillatelse.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.