Theresa May i Underhuset i London den 27. mars 2019. Bilde: Reuters TV / Scanpix.

Storbritannias statsminister Theresa May tilbyr seg å gå av hvis Underhuset stemmer for utmeldingsavtalen hun har forhandlet fram med EU.

Det melder en rekke britiske medier etter at May møtte konservative parlamentarikere i den såkalte 1922-komiteen onsdag kveld.

Mays budskap skal ha vært at hun er villig til å overlate neste fase av brexitprosessen til en ny statsminister – forutsatt at Parlamentet godkjenner avtalen hun har forhandlet fram med EU.

Noen konkret dato for Mays eventuelle avgang opplyses det ikke om.

Men beskjeden skal ha ifølge britisk presse ha begeistret Mays rivaler, og blant andre Boris Johnson skal nå ha sagt seg villig til å stemme for avtalen.

«Nytt kapittel»
På møtet skal May ha sagt at hun vet at mange nå ønsker en ny tilnærming, og at hun ikke kommer til å stille seg i veien for dette.

– Dette har vært en prøvelsens tid for vårt land og vårt parti. Vi er nesten der. Vi er nesten klare til å starte et nytt kapittel og bygge en lysere framtid. Men før vi kan gjøre det, må vi fullføre jobben, sa May ifølge The Guardian.

– Jeg er rede til å forlate denne jobben tidligere enn jeg hadde intensjoner om, for å gjøre det riktige for vårt land og vårt parti, skal hun ha sagt videre.

Indikativ avstemning
Mays tilbud kom bare et par timer før de folkevalgte tok penn og papir fatt for å stemme over en rekke forslag til alternative planer for brexit.

I et grep som savner sidestykke, har parlamentarikerne nemlig tatt direkte kontroll over Underhusets dagsorden og tvunget fram en såkalt «indikativ avstemning» om veien videre.

Håpet er at dette endelig skal gjøre det mulig å finne ut hva de folkevalgte faktisk er villige til å støtte.

Åtte alternativer
Avstemningen kommer etter måneder med ørkesløs krangling der det eneste britiske politikere har vært i stand til å si noe tydelig om, er hva de ikke vil ha.

I alt åtte ulike alternativer var oppe til avstemning:

1. Gå ut av EU uten avtale 12. april 2019

2. Søke om medlemskap i EFTA og EØS-avtalen og forhandle fram en tollunion med EU

3. Søke om medlemskap i EFTA og EØS-avtalen

4. Forhandle fram en tollunion med EU

5. Forhandle fram en tollunion med EU og sikre tett tilknytning til EUs indre marked

6. Avlyse utmeldingen dagen før brexit hvis dette er eneste utvei for å avverge en skilsmisse uten avtale

7. Legge utmeldingsavtalen med EU fram for folkeavstemning

8. Ta initiativ til en toårig overgangsperiode med frihandel hvis det ikke er mulig å nå enighet om en helhetlig utmeldingsavtale

Står fast på avtalen
May står for sin del fast på at det beste alternativet er hennes egen avtale.

– Det vi ser i disse forslagene, er en rekke suboptimale løsninger, sa brexitminister Stephen Barclay da alternativene i den indikative avstemningen ble debattert onsdag ettermiddag.

Mays avtale er allerede to ganger blitt forkastet av Underhuset, men regjeringen har fortsatt ikke gitt opp.

Får avtalen nok støtte, kan den nå bli lagt fram for avstemning en tredje gang allerede på fredag.

Men det vil kun skje hvis Underhusets speaker John Bercow tillater det. Han har truet med å nekte regjeringen å legge den samme avtalen fram på nytt uten endringer.

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂