Nytt

Viorica Dăncilă taler under en debatt i EU-parlamentet i Strasbourg den 15. januar 2019. Foto: Vincent Kessler / Reuters / Scanpix.

Under en tale til American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) i Washington søndag sa Romanias statsminister Viorica Dăncilă at hennes regjering går inn for å flytte landets Israel-ambassade til Jerusalem, skriver Jerusalem Post:

“I, as prime minister of Romania, and the government I lead, will move our embassy to Jerusalem,” Romanian Prime Minister Viorica was in said. “Our support of the State of Israel and the Jewish community is constant. I am determined to contribute to closer relations between Israel and the entire European Union, particularly now, when Romania is holding the presidency of the Council of the European Union.”

She promised that Romania would “remain the same loyal friend and the strongest European voice in support of the Jewish people and the State of Israel,” and finished her speech with the words, shalom haveirim (“peace friends”), see you in Jerusalem.”

Et viktig hinder står imidlertid i veien for at Romania følger i USAs fotspor: Romanias president har signalisert at han er motstander av flyttingen:

In April, the Romanian government approved a memorandum agreeing to move the embassy, but Romanian President Klaus Iohannis objected, saying that such a move could only take place after a peace agreement is reached between Israel and the Palestinians.

Kong Abdullah II av Jordan har allerede avlyst et besøk i Romania som følge av den rumenske statsministerens tale, melder AFP.

Dăncilăs kunngjøring faller neppe i god jord i Brussel, hvor den pro-palestinske linjen gjelder, ikke minst fordi Romania for tiden har formannskapet i EU.

Politico skriver:

The announcement is likely to trigger a backlash as it breaks with the EU’s position that East Jerusalem is Palestinian territory occupied by Israel.

It comes as Bucharest’s relationship with the EU has become strained. Romania, which currently holds the rotating presidency of the Council of the EU, has been clashing with Brussels over the rule of law, and key officials from the ruling Social Democratic Party (PSD) have been embracing growing Euroskeptic rhetoric.

Romanias posisjon i forhold til EU sentralt ser altså ikke ut til å være svært forskjellig fra Visegrad-landenes (Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia).

 

Støtt Document

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller bidra med et enkeltbeløp:
kr

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.