Angela Merkel under en pressekonferanse etter et møte med Israels president Reuven Rivlin i Jerusalem den 4. oktober 2018. Foto: Amir Cohen / Reuters / Scanpix.

Tysklands statsminister Angela Merkel drev en kampanje overfor sentral- og østeuropeiske land med sikte på å forhindre at disse flyttet sine israelske ambassader il Jerusalem, hevder Tomas Sandell, som leder den Brussel-baserte organisasjonen European Coalition for Israel.

Det skriver Jerusalem Post, som allerede den 15. november skrev at Merkel hadde lagt et slikt press på Romanias president Klaus Iohannis i april.

Sandell said a Jerusalem Post exclusive report in November that Merkel called Romanian president, Klaus Iohannis, to convince him to not relocate his country’s embassy to Jerusalem, prompted Sandell to go public.

Speaking from the European parliament, Sandell said, “What we have found out, something I heard for quite some time already, from central and eastern European countries that would have an inclination to move their embassy to Jerusalem, this is the natural thing for them to do, is that they have received phone calls from Berlin, from Angela Merkel, the chancellor. Basically, this cannot happen under any circumstances.”

Sandell – som mener dette er bekymringsfullt, uhørt og uten sidestykke – mener at Merkels motivasjon for å øve dette presset kan ha hatt sammenheng med atomavtalen med Iran.

En talsperson for den tyske regjeringen dementerer ikke Sandells påstander på spørsmål fra Jerusalem Post.

Den amerikanske president Donald Trump kunngjorde i desember 2017 at USA ville flytte sin ambassade til Jerusalem, slik landet for lengst hadde vedtatt – noe som skjedde allerede i forbindelse med Israels 70-årsjubileum i mai.

De fleste vesteuropeiske regjeringer kritiserte Trump for beslutningen, som de mente ar farlig, og understreket at de selv ikke hadde lignende planer.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂