Under et møte mellom den nyslåtte britiske statsminister Liz Truss og Israels Yair Lapid i New York sa Truss at hun vurderer flytting av ambassaden til Jerusalem. Talsmenn på begge sider bekreftet historien. Da Trump flyttet ambassaden i 2017 uttalte Theresa May offentlig at hun var mot.

Før hun ble statsminister sa Truss til parlamentarikerne i Friends of Israel at hun vurderte flytting.

“I understand the importance and sensitivity of the location of the British Embassy in Israel. I’ve had many conversations with my good friend Prime Minister Yair Lapid on this topic,” she said.

Men det er flere tidligere ambassadører som ikke deler hennes synspunkt. Ti av dem skrev et brev hvor de sterkt anbefalte ikke å flytte ambassaden før det er etablert en palestinsk stat. Det røper en helt annen innfallsvinkel på palestinernes situasjon.

Truss kommer fra posten som utenriksminister. Hun kjenner Foreign Office. Faktum er at Storbritannia har endret syn på konflikten og Brexit gir Storbritannia større handlefrihet. I 2017 sluttet Storbritannia seg for første gang ikke til en resolusjon som krevde en tostatsløsning, en slik løsning har ellers vært mantraet i den vestlige verden.

Trump var den som hogg over den gordiske knuten ved å flytte ambassaden. Det bidro til Abraham-avtalene. For Golf-landene er palestinerne blitt en klamp om foten. De grep sjansen til handel da de fikk den.

Det har ikke blitt noe strøm av flyttinger: Bare El Salvador, Honduras og Kosovo har sine ambassader i Jerusalem.

Skulle Storbritannia gjøre alvor av planene vil det kunne bli et gjennombrudd.

Truss har fortalt at hun ble påvirket av en god jødisk sjef hun hadde.

A liberal turned right-winger who at 47 is one of the youngest people to ever hold the post, Truss cited a Jewish boss as an inspiration and vowed to fight antisemitism in an interview with the Jewish Chronicle of London.

En liberaler som blir konservativ er en stor seier for ikke bare Israel og del av en bredere konservativ bølge, som vi også ser i Italia.

Truss og Lapid har instruert sine folk til å fremforhandle en frihandelsavtale så raskt som mulig.

 

https://www.timesofisrael.com/british-pm-tells-lapid-she-is-reviewing-relocation-of-uk-embassy-to-jerusalem/?utm_source=article_hpsidebar&utm_medium=desktop_site&utm_campaign=iranian-president-casts-doubt-on-holocaust-calls-israel-a-false-regime

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.