Foto: Walkerssk / Wikimedia Commons.

Australias statsminister Scott Morrison vurderer å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, skriver Sydney Morning Herald.

En slik avgjørelse ville også åpne for å flytte den australske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, slik USA allerede gjorde med sin ambassade i vår, skriver Australias newspaper of record. Dersom beslutningen blir fattet, vil Australia bli det første store landet som følger etter USA i å flytte ambassaden til Israels reelle hovedstad.

De to nære allierte statene står også sammen politisk om flere andre saker:

Mr Morrison will announce on Tuesday that he will also initiate a review of Australia’s support for the Obama-era Iran nuclear deal, and have Australia vote against Palestine’s leadership of a large United Nations voting bloc of developing nations – also both key Trump policies and top priorities of Israeli leader Benjamin Netanyahu.

Scott Morrison sier at tanken om å anerkjenne Jerusalem har kommet under innflytelse fra Australias tidligere ambassadør til Israel, Dave Sharma. Anerkjennelsen er ikke i seg selv et hinder for en tostatsløsning i Midtøsten-konflikten, mener statsministeren.

Mr Morrison said Mr Sharma had argued persuasively in an opinion article in Fairfax newspapers in May that recognising Jerusalem was consistent with a two-state solution and could even help break the long deadlock.

Mr Sharma argued that west Jerusalem would inevitably be part of Israel in any final boundary settlement, while east Jerusalem would likely become Palestine’s capital. Moving an embassy to west Jerusalem recognised this reality, he wrote.

Morrison fremhever at Australia kan føre sin egen politikk, selv om de fleste andre statene i verden ikke skulle være enige. Begrunnelsen er pragmatisk:

I think we can make our own case as to why we make our own decisions and I believe by making this case, we could potentially, should we end up going down that path, be able to advance the two-state solution process. The other one hasn’t been working that well.

USA og Australia er forøvrig to av de tre statene som ikke har til hensikt å undertegne FN-avtalen om migrasjon i Marrakesh i desember.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.