Da mandatområet Palestina ble delt av FN i 1947 ble Jerusalem skilt ut som et separat område. Men Israel erklærte Vest-Jerusalem som sin hovedstad i 1949 og i 1980 hele Jerusalem. Den som kjenner jødisk historie vet at dette er en identitet som sitter dypt: – Neste år i Jerusalem.

USA har vedtatt at ambassaden skal flyttes til Jerusalem, og at amerikanere som fødes i Jerusalem anerkjennes som født i Israel.

Men dette kolliderer med Obamas Midtøsten-politikk.

CIA og State Department anerkjenner de facto at Jerusalem er en del av Israel.

Saken har nå havnet i rettsapparatet. Foreldrene til Menachem Zivotofsky forlangte at det amerikanske passet hans anerkjenner at han er født i «Jerusalem, Israel», men State Department nekter. Saken går nå til høyesterett.

State Department har fjernet bilder fra sin offisielle nettside hvor det står «Jerusalem, Israel».

Daniel Pipes skriver om en interessant juridisk tautrekking med storpolitiske konsekvenser.

In 1947, the United Nations ruled the holy city to be a corpus separatum (Latin for separated body) and not part of any state. All these years later and despite many changes, U.S. policy holds that Jerusalem is an entity unto itself. It ignores that in 1949 the Government of Israel made western Jerusalem its capital and in 1980 it declared the whole of Jerusalem to be the capital. The Executive Branch even ignores U.S. laws from 1995 (requiring a move of the U.S. embassy from Tel Aviv to Jerusalem) and 2002 (requiring that U.S. documents recognize Americans born in Jerusalem as being born in Israel). Instead, it insists that the city’s disposition be decided through diplomacy.

Challenging this policy, the American parents of Jerusalem-born Menachem Zivotofsky, demanded on his behalf that his birth certificate and his passport list him as having been born in Israel. When the State Department refused, the parents filed a lawsuit; their case has now reached the U.S. Supreme Court.

Things started to get interesting on Aug. 4, when Rick Richman of the New York Sun noted that «The White House acknowledges on its own website that Jerusalem is in Israel—as does the State Department and the CIA on theirs,» undermining the government’s case. Richman pointed to three mentions of «Jerusalem, Israel» in captions to pictures on the White House website in connection with a trip by Joe Biden in March 2010: «Vice President Joe Biden laughs with Israeli President Shimon Peres in Jerusalem, Israel»; «Vice President Joe Biden meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in Jerusalem, Israel»; and «Vice President Joe Biden has breakfast with Former British Prime Minister Tony Blair . . . in Jerusalem, Israel.» Richman deemed this wording to be potentially «pivotal evidence» against the government’s case.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂