Nytt

Carlos Menem har syrisk bakgrunn og skal ha hatt business med Syria som kan ha skjært seg. Menem sørget for at en syrisk-argentinsk forretningsmann ikke ble etterforsket. Aktor ville ha ham dømt til seks år, men Menem slapp unna. Foto: Agustin Marcarian/Reuters/Scanpix

Bombingen av det jødiske senteret i Buenos Aires i 1994 er ett av de mest dødelige antisemittiske angrep siden krigen: 85 mennesker ble drept og 300 såret. Hvem sto bak?

Ansvaret legges på Iran og spesifikke iranske etterretningsfolk som det ikke er mulig å få utlevert. Men motivet og de impliserte er fremdeles uoppklart.

Men dommeren som sto for etterforskningen, Juan Jose Galeano, er nå dømt til hele seks års fengsel. Etterforskningen av etterforskningen har pågått i fire år og om ikke annet leverer denne domstolen en knusende dom over den opprinnelige etterforskningen. Den var ikke slurvete, den var et bevisst coverup.

Det jødiske senteret, forkortet AMIA, ble totalt rasert av bomben i 1994.

Det er sterk lesning. New York Times har den beste dekningen og stiller de riktige spørsmålene: Hvordan var det mulig at dommeren styrte etterforskningen i feil retning for at terroren ikke skulle bli oppklart?

Advocates for victims of the bombing said the prosecution, which started in 2015, laid bare how dysfunctional and politicized Argentina’s justice system has been in recent decades.

“Over the past 25 years, this case has constantly been used and abused for different political ends — but never to deliver truth and justice to family members,” said Diana Malamud, 59, a member of Active Memory, a group that was instrumental in getting prosecutors to investigate allegations of a cover-up.

“It is incredible that we still don’t know absolutely anything,” added Ms. Malamud, whose husband, Andrés, died in the attack.

Men i det minste vet de pårørende nå at det foregikk noe på toppen, en aktiv tildekking av hva som skjedde. Argentina er et spesielt land.

Menem

Aktor hadde bedt om seks års fengsel for tidligere president Carlos Menem, men det ville ikke domstolen. Menem, som nå er 88 år, er senator og nyter immunitet. Menem vitnet, men nektet å forklare seg. Han viste til nasjonal sikkerhet.

Den føderale dommeren Juan José Galeano mener han er utsatt for en heksejakt. Foto: Agustin Marcarian/Reuters/Scanpix

Men det er liten tvil om at det var han som instruerte dommer Juan José Galeano om å starte en coverup, aktiv sabotering av saken han skulle oppklare.

Galeano fikk seks års fengsel, men presidenten som ga ham ordren går fri.

Den daværende etterretningssjefen, Hugo Anzorreguy, fikk 4,5 år og hans nestleder, Juan Carlos Anchezar, fikk tre år. Det sier noe om at coverup ble orkestrert fra toppen.

The Syrian connection

Aktor hevdet at Carlos Menem forbød Galeano å etterforske syreren Alberto Jacinto Kanoore Edul. Menem er av syrisk avstamming og hadde pleiet et forhold til Assad-familien. Men han kansellerte en våpenavtale med Syria og teorien er at dette er en faktor bak bomben.

Men hvorfor en kansellert våpenavtale skulle resultere i dødelig vold mot jødene er fremdeles ubesvart.

One theory is that the bombing was an act of revenge: Mr. Menem, who is also of Syrian descent and who had forged ties with Syria before he became president, terminated an arms deal with Damascus after he was elected.

Bruktbilhandler

Men saken, slik den fremstilles, er fremdeles mystisk.

Carlos Telledin, bruktbilhandleren som solgte bilen som ble brukt til å frakte bomben, ble dømt til tre og et halvt år i fengsel.

Men nå snakker vi om en dom for aktiv medvirkning til terroren, ikke et covererup. Var det slik at dommeren og etterretningssjefene var direkte innblandet?

Merkelig er det også at Galeano brukte 400.000 til å implisere en gruppe politifolk i angrepet.

Prosecutors had accused Mr. Galeano of taking part in a plot to pay a defendant $400,000 from state funds to implicate a group of Buenos Aires police officers in the bombing.

Disse ble frikjent i 2004. Kan anklagene ha vært ment som avledning?

Selv om Menem ble frikjent gjenstår anklagen mot ham.

 

 

Argentina Convicts Ex-Officials in Cover-Up of ’94 Bombing of Jewish Center

Hvis du synes at dette var en viktig artikkel og du vil at Document skal fortsette med grundig journalistikk, bør du kanskje vurdere å støtte oss:

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.