Den argentinske spesialetterforskeren Alberto Nisman ble søndag funnet i en blodpøl i sin egen leilighet i Buenos Aires, tre dager etter at han anklaget president Christina Kirchner og utenriksministeren for å ha inngått en hemmelig avtale med Iran om å stanse granskningen av bomben mot det jødiske senteret i Buenos Aires i 1994.

nisman.argentina

Bomben drepte 85 jøder og såret 300. Det er det største enkelttap jøder har lidd i diasporaen etter annen verdenskrig.

Hensikten med avtalen var økte handelsforbindelser, som Argentina trenger sårt. Men da Teheran forsto at Interpol ikke kom til å droppe etterlysningene av en tidligere forsvarsminister og eks-president, mistet de interessen. Nisman hadde truet med å avsløre forhandlingene mellom Buenos Aires og Teheran.

Regjeringen forsøkte seg med at Teheran også var interessert i å oppklare bombingen av det jødiske senteret. Den anerkjente kommentatoren James Nielson skriver i Buenos Aires Herald at det er like sannsynlig som at de allierte skulle inngå i en sannhetskommisjon med nazistene for å oppklare Holocaust.

Nisman skulle mandag ha presentert sitt bevismateriale for nasjonalforsamlingen. Opposisjonen sier den er rystet.

Opposition leaders have voiced their concerns about the death of the 1994 AMIA bombing special prosecutor Alberto Nisman, who was expected at Congress today to reveal the details of explosive allegations that involved President Cristina Fernández de Kirchner and Foreign Minister Héctor Timerman.

PRO party lawmaker Patricia Bullrich, the head of the Lower House Criminal Legislation Committee, said that Nisman had told her that he “had received threats” but she described him as “confident” with regards to his investigation.

“What happened tonight (for last night) is insane,” Bullrich said.

Offisielt heter det at Nisman begikk selvmord. Men tvilen er sterk, for å si det forsiktig. Nasjonen er rystet. Borgermester i Buenos Aires, Mauricio Macri, som har presidentambisjoner, er redd politisk vold er på vei tilbake.

“If this death ends up in more impunity, it will be a disaster for our country’s institutional future,” Macri said and pointed out that the bombing of the AMIA Jewish community centre in 1994 remains unsolved.

“This death has to be a breaking point,” the leader of PRO party said to reporters and urged the Judiciary to “act independently, swiftly” to solve the case.

Macri said he was shocked, stunned when he first learnt about Nisman’s death. “I told myself: ‘How can political violence be gaining its way back to Argentina’s public life again?’,” he explained.

Men historien slutter ikke der.

Søndag slo israelske fly til mot en kolonne i Syria, bestående av fremstående Hizbollah-folk og soldater fra Revolusjonsgarden i Iran, blant dem en general. En Hizbollah-kilde bekreftet tapene til AFP:

“»The Israeli strike killed six Iranian soldiers, including commanders, as well as the six members of Hezbollah. They were all in a convoy of three cars,» the source said.

Det kan være en sammenheng med det som høyst sannsynlig var et drap i Buenos Aires. Det vil i så fall ha vært et spill som er en thriller verdig.

Nå håper argentinerne på oppklaring.

Blant de drepte på Golan var Jihad Mughniyeh, sønn av en berømt Hizbollah-kommandant, som Israel fikk ram på i Damaskus, ved å plassere en bombe i nakkeputen på bilen han hadde parkert i en gate.

«Following the Zionist aggressions against the resistance in Syria, General Mohammad Allahdadi, a former commander of the Sarollah Brigade of the Revolutionary Guard, was martyred along with Jihad Mughniyeh and three others in the same car,» the Dana news website said, referring to the son of Hezbollah’s late military leader Imad Mughniyeh.

Angrepet var et alvorlig tap for Iran.

Israel har ikke glemt bomben i 1994, og vil ha rettferdighet eller hevn.

 

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Six-Iranians-killed-in-Israeli-strike-in-Syria-including-Revolutionary-Guards-general-388210

 

http://buenosairesherald.com/article/179910/macri-this-death-has-to-be-a-breaking-point

 

http://buenosairesherald.com/article/179908/opposition-leaders-concerned-appalled-by-nisman%E2%80%99s-death

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.