Tavle

Käthe Kollwitz (1867–1945), «Kvinne med dødt barn» (1903), British Museum, London. Foto: Wikimedia Commons.

Forklaringen på USA-fobien som kommer til uttrykk ved at et flertall av de spurte i en tysk meningsmåling mener at USA er en trussel mot verdensfreden, er å finne i tyskernes psykologi snarere enn hos amerikanerne, mener Die Welts utenriksredaktør Daniel Dylan Böhmer.

Burde man egentlig være overrasket over at et flertall av tyskerne anser USA som den største trusselen mot verdensfreden? Dette bestandig lett undertrykte hatet mot USA er like mye en del av forbundsrepublikken som adventskalendere og offentlige kontorer er det.

Men noe er nytt med tallene som opinonsinstituttet Allensbach presenterer – nemlig konteksten. Den avslører hva dette hatet handler om, nemlig angsten for restene av vår egen fascisme på den ene siden, og verdens på den andre. Så det handler om Tyskland. For aldri har USA-fobien vært lengre unna virkeligheten. Aldri har det i slik grad vært en projeksjon.

Donald Trump er den dårligste grunnen til å være redd for USA, konkluderer Böhmer, som legger til: «Den som er redd for USA i dag, ønsker å være redd. Hvorfor gjør vi det?»

Han gir selv svaret:

I egenskap av fiendebilde sparer han oss for spørsmålet om hva vårt nag i dag har å gjøre med vår egen historie.

Det er noe befriende med at analyser av Tyskland som er så skånselsløse at man selv vegrer seg for å gjøre dem, kommer fra en redaktør i en av Tysklands største aviser. Han utroper i praksis sine egne landsmenn til et dypt irrasjonelt folk.

Det greieste er kanskje bare å fly over.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!