Ingenting gleder diktaturets tilhengere mer enn fremme av deres likesinnede.

I Russland blir regimekritikere myrdet eller gjemt bort i fengsler eller straffekolonier. I USA blir de systematisk forfulgt av det demokratiske regimets (u)ordnede makter og domstoler, og hvis de tror landet er et demokrati, lærer de snart noe annet på den harde måten. I Tyskland kunngjorde den sosialdemokratiske innenriksministeren, Nancy Faeser, tirsdag at det må være forbudt å håne staten. Undertrykkere har aldri tolerert satire eller annen underholdning.

Faeser vil nå ha vedtatt en lovpakke designet for å bekjempe «høyreekstremisme». I praksis betyr det partiet Alternative für Deutschland, hvis fremgang går på staten løs. Du kan ikke komme i en situasjon hvor AfD står med 20 prosent av stemmene og dermed er landets nest største parti, mens det statsbærende sosialdemokratiet må nøye seg med 15 prosent. Det er en trussel mot det «åpne samfunnet».

Innenriksministeren vil «snu hver stein» for å komme hver femte tysker til livs, bl.a. ved å mobilisere straffeloven og de hemmelige tjenestene, som rapportert av den nye tyske nettavisen NIUS.

Blant Frau Faesers initiativ er en lov for å mobilisere banknæringen mot kritikere som makten ikke liker. Høyreorienterte offentlige tjenestemenn må sparkes. Staten må også handle mot forsøk på å manipulere «den frie meningsdannelsen».

Tross alt har det vært fremgang siden Hitlers dager. Den gang ble bøker brent og folk satt i konsentrasjonsleirer når de hadde begått en forbrytelse mot «den tyske ånd». I dag er det den sosialdemokratiske ånd.

Dessuten har ingen forsøkt å forklare hva som gjør Alternative für Deutschland til et høyreekstremt parti. AfD har aldri agitert for avskaffelse av folkestyre, ytringsfrihet eller rettssikkerhet; de har derimot insistert på innbyggernes rett til å bestemme statens politikk gjennom frie valg. Men det er også ille nok når makthaverne allerede vet hva som er bra for Tyskland. Eller i det minste for makthaverne selv.

Så det tok Tyskland bare 79 år etter Adolf Hitlers død å gjenopprette ham, og tyskerne er nå tilbake i sin gamle rolle som Europas herrefolk.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.