Andøy Bo- og behandlingssenter. Foto Andøy kommune

Eldre på et sykehjem på Andøy fikk fiskeboller på lille julaften. Restene fikk Irene Eilertsens 89 år gamle far dagen etter – på julaften.

– Jeg ble sint og lei meg, sier Irene Eilertsen om julemiddagen hennes far fikk fra Andøy kommune.

Det ble hverken pinnekjøtt, ribbe eller torsk på de eldre i Andøy kommune i Vesterålen. De fikk fiskeboller, skriver Vesterålen Online.

Blant dem var Irene Eilertsens 89 år gamle far, som bor alene fordi det ikke er plass på sykehjemmene i kommunen. Han er pleietrengende og får levert middag på døren av kommunen hver dag, også på julaften.

Eilertsen dro hjem til sin far for å være sammen med ham noen timer på julaften.

– Da kunne han fortelle at kommunen hadde levert fiskeboller i hvitsaus til middag. Jeg hadde heldigvis med meg en juletallerken med litt julemat, sier Eilertsen.

Hun har nå skrevet brev til kommunen, foreløpig uten svar. Reaksjonene i lokalsamfunnet har vært voldsomme, skriver NRK.

Eilertsens brev:

«Hvem av dere i administrasjonen kunne tenkt dere å få servert fiskeboller i hvit saus til middag på en julaften. Trodde ikke det sant da jeg kom til min far på ettermiddagen. Han kan og få servert pannekaker på en søndag. Hvor går grensen?

Kommunen har ikke plass på sykehjem, de gamle må ta til takke med smuler. Det gjelder besøkstiden og. Har faktisk tatt tiden, fire minutter var de innom. Noen har tid til å slå av en prat med de eldre ensomme menneskene som fortsatt bor hjemme. Skjønner at det er mange å besøke, men hvorfor har noen tid og andre ikke. Har hørt gjentatte ganger, hvor heldig du er som har familie i nærheten. Ja, hvordan hadde det vært om man ikke tok ansvar.

Det er ikke det minste rart at folket her jeg bor snakker om at de ikke ønsker å bli gammel i denne kommunen. Det er allerede de som har bosatt seg på Sortland, og flere blir det. Kanskje gjør jeg det selv med tiden, for Andøy Kommune er ingen plass å bli gammel i.»

– Folk er sjokkert, sier Irene Eilertsen, som sier at hennes far ikke tok det ikke så tungt som hun selv gjorde.

Fiskebollmiddagen Eilertsens far fikk er den samme som ble servert lille julaften på Andøy Bo- og behandlingssenter, bekrefter enhetsleder for pleie og omsorg, Aud Sellevold i Andøy kommune overfor Vesterålen Online.

– Maten ble kjørt ut dagen etter til de hjemmeboende som får middag.

Rådmann i Andøy, Kirsten Lehne Pedersen, tar selvkritikk.

– Man skal ikke servere fiskeboller på julaften, det er ikke sånn det skal være. Hvis dette stemmer, så vil det bli fulgt opp, for å hindre at det skal skje på nytt, sier hun til NRK.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.