Gjesteskribent

Erik Werenskiold: Trollene på Hedalsskogen

Vi ser troll uten noen form for dannelse i de ulike kommentarfeltene. Det er ingenting galt i å la seg bli provosert av andres mening slik at man faktisk reagerer, men saklighet ser ut til å være et stort problem for mange. Når kommentarfeltene fylles med mennesker som oser av forakt for andres eksistens, blir vi i verste fall påvirket til enten å slutte å delta eller gå ned på deres nivå. Dette har ikke samfunnsdebatten godt av. Medier som slipper til dette, bidrar til at vi drar ned seriøsiteten og legitimerer et stadig mer betent debattnivå.

De mediene som også slipper til den slags kommentarfelt, tar på seg rollen som formidlere av et usaklig og hatefullt nivå. Ordet ludder, for eksempel, brukt om en kvinne, er så nedlatende og kvinnefiendtlig at en voksen person med et snev av anstendighet burde holde seg for god til å bruke det.

Ytringsfriheten er viktig. Men hvor langt skal vi strekke ytringer fulle av hat, for så å skjule dem bak fenomenet ytringsfrihet? Det er i så fall å utnytte en av de fremste verdiene vi har i Vesten, og viske ut viktigheten av ordets betydning.

Når Hans Rustad rydder opp i kommentarfeltet hos Document, blir jeg imponert. Ikke bare rydder han opp, men han beklager også at hatefulle ytringer har sluppet til. At ingen skal bli kalt en «drittkjerring» i Documents kommentarfelt, gir en klar indikasjon på at han har et godt kvinnesyn. Bravo, Rustad!

Selv om man ikke kan drive med oppdragelse av voksne mennesker på nett, kan vi ta fullstendig ansvar for hva vi gir plattform til. Seriøsiteten til et medium gjenspeiles av deres kommentarfelt, og artiklene som kommer inn. Document, som tidligere, etter min mening, har hatt dårlige leserkommentarer, har nå blitt et eksempel til etterfølgelse. Og det skal Rustad ha stående applaus for. Det krever mye å moderere, men det gjør hele jobben med islamkritikk enklere. Du blir lettere trodd når du ellers er ryddig og holder et saklig og redelig nivå.

Så til neste gang du ser en slik kommentar, Rustad: Gi personen opplæring i hvordan en egentlig bør snakke til og om en kvinne. Oppegående menn har ikke behov for å kalle kvinner luddere eller møkkakjerringer. De klarer fint å vise uenighet uten å ty til stygge karakteristikker av andre.