Overlevende og pårørende etter den andre Taiwan-stred-krisen, Second Taiwan Strait Crisis, samles i et tidligere sykehus inne i et fjell på Kinmen-øya, for å minnes 60-årsdagen for utbruddet av væpnet konflikt mellom Folkerepublikken Kina og Taiwan, som den gang kalte seg Republikken Kina. USA kom Taiwan til unnsetning, med fly og artilleri og amerikanske våpen var den så overlegne at kineserne måtte gi seg. Richard Nixon angrep John F. Kennedy under valgkampen i 1960 for ikke å ville forsvare Taiwan med atomvåpen hvis Kina løpe Taiwan over ende. Foto: Tyrone Siu/Reuters/Scanpix

USAs ambassadør til Taiwan sier overgrep på Taiwans selvstendighet med makt, er en rød linje for Trump-administrasjonen. USA vil ikke godta at Kina truer Taiwan. Taiwan må selv få avgjøre sin fremtid.

Taiwaneserne er blitt mer selvhevdende de senere år. Undertrykkelsen i Kina gjør det ikke fristende å inngå noen fredelig gjenforening. Tvertom hevder Taiwan sin selvstendighet.

This month, Taiwan President Tsai Ing-wen vowed to boost national security and said her government would not submit to Chinese suppression.

Det er kun en omstendighet som gjør det mulig for Taiwan å bevare sin selvstendighet: USAs sikkerhetsgaranti. Uten den ville Taiwan blitt tvunget i kne.

“Any effort to determine Taiwan’s future by other than peaceful means…is of grave concern to the United States,” Brent Christensen, the director of the United States’ de facto embassy in Taipei, told reporters. He did not elaborate.

Heller ikke USA kan kalle sin utsending abassadør. Da ville ikke USA kunnet ha diplomatiske forbindelser med Kina. Kina tvinger andre land til å velge. Men de facto har USA en ambassade der og den er ny til en pris av 256 millioner dollar.

Kina har aldri lovet ikke å bruke makt for å oppnå gjenforening, og det holdes stadig øvelser i farvannene rundt Taiwan.

Men så lenge amerikanske krigsskip går gjennom Taiwan-stredet vet kineserne at et angrep ville utløse storkrig.

Last week, the United States sent two warships through the Taiwan Strait in its second such operation this year, despite opposition from China.

Trump har utløst kinesernes vrede ved å innføre sanksjoner pga Kinas våpenkjøp i Russland. I tillegg kommer handelskonflikten. Trump lovet i et intervju med Laura Ingraham i går natt at hvis ikke Kina endrer innstilling står Trump klar med nye 250 milliarder dollar i varer som vil ilegges toll. Trump mener alvor.

Dette gjør at forholdet til Kina er mer anstrengt enn det var.

Taiwan er en bit og en viktig bit. USA selger avanserte våpen til Taiwan, slik at landet kan forsvare seg.

 

U.S. says gravely concerned by any non-peaceful means of deciding Taiwan’s future

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.