Nytt

Theresa May sier at de to etterlyste russerne bak Skripal-drapsforsøkene er offiserer i den militære etterretningstjenesten, GRU, og at oppdraget trolig ble godkjent på høyt politisk nivå.

– Petrov og Bosjirov er agenter som jobber for Russlands militære etterretningstjeneste GRU, sa statsminister Theresa May i Parlamentet onsdag, der hun redegjorde for utviklingen i etterforskningen.

May anklagde den russiske regjeringen for å komme med en mengde feilinformasjon om saken og sa at britiske etterforskere har sterke bevis mot de siktede. Hun viste blant annet til at politiet fant spor av novitsjok på russernes hotellrom i London.

May sier at attentatet etter all sannsynlighet ble godkjent på et høyere nivå utenfor GRU. Russlands regjering nekter for å ha kjennskap til de siktede. (NTB)

Høyere politisk nivå kan vanskelig bety noe annet enn Valdimir Putin. Et drap på en russisk avhopper i samme land hvor en annen ble likvidert, Alexander Litvinenko, er en handling med så stor fallhøyde at den må ha hatt godkjenning av Putin.

Drapsforsøket sier noe om Putins psykologi. Putin er villig til å løpe en høy risiko for å straffe avhoppere. Det ligger ingen rasjonell kalkyle bak et slikt oppdrag. Operasjonen har allerede kostet Russland dyrt, og kostnaden vil ventelig gå opp.

GRU er i en særstilling i forhold til de to andre sikkerhetstjenestene, FSB og SVR.

Unlike the FSB and SVR, the civilian agencies that emerged from the break-up of the KGB, the GRU, or main intelligence directorate, has never been a civilian outfit – it was always under the Soviet and then Russian defence ministry.

It runs all of Russia’s «spetsnaz» special forces brigades, and its bat-and-globe emblem embodies an ethos for shadowy but expeditionary and «kinetic» operations rather than intelligence-gathering favoured by its rivals.

«The GRU essentially thinks of itself as a war-fighting agency, and it combines covert intelligence work with special forces mind sets,» said Mark Galleotti, a senior fellow at the Institute of International Relations in Prague and an expert on Russian intelligence agencies.

 

Russia’s GRU: The murky spy agency behind the Salisbury poisoning, a failed coup and US election hack