Det iranske flagget vaier utenfor hovedkvarteret til IAEA i Wien. Foto: Leonardo Foeger/Reuters/Scanpix

Det internasjonale atomenergibyårets sjefskontrollør, finnen Tero Varjoranta , har gått av med øyeblikkelig virkning, uten begrunnelse.

Varjoranta, a Finn, had been a deputy director general of the International Atomic Energy Agency and head of its Department of Safeguards, which verifies countries’ compliance with the nuclear Non-Proliferation Treaty, since October 2013. He will be replaced in an acting capacity by the head of the department’s Iran team, the Vienna-based IAEA said.

“Mr Tero Varjoranta has resigned effective 11 May 2018,” an IAEA spokesman said. “The director general has appointed Mr Massimo Aparo, acting director, Office for Verification in Iran, as acting deputy director general and head of the Department of Safeguards, effective immediately.”
Avgangen settes i sammenheng med Trumps oppsigelse av avtalen med Iran. Alle kritikere av Trumps avgjørelse, har hevdet at IAEA hele tiden har sagt at Iran overholder avtalen. Finnes det lik i skapet? Det er et spørsmål som melder seg.

U.N. nuclear watchdog’s inspections chief quits suddenly