Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland kritiseres for ikke å ha tatt opp påstander om korrupsjon i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE).

Det er sterk mistanke om at flere medlemmer av Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) har vært innblandet i korrupsjon, ifølge en granskingsrapport.

Den eksterne granskingen har etablert «en sterk mistanke om at visse nåværende og tidligere medlemmer av PACE har vært involvert i aktivitet med korrupt natur» i Aserbajdsjans favør, ifølge rapporten som ble publisert på Europarådets nettsider søndag kveld.

Flere tidligere og nåværende medlemmer mistenkes å ha blitt «kjøpt» ved å ta imot bestikkelser i form av kaviar, tepper og opphold på luksushoteller i Aserbajdsjans hovedstad Baku, heter det.

I motytelse anklages de for å ha stemt imot en svært kritisk rapport fra januar 2013 om situasjonen for politiske fanger i den tidligere sovjetrepublikken.

Dommere

– Granskingsorganet fant ut at gjennom sine aktiviteter med hensyn til Aserbajdsjan, har flere nåværende og tidligere medlemmer av PACE handlet i strid med PACEs etiske standarder, heter det i søndagens 200 sider lange rapport, som er skrevet av tre pensjonerte dommere fra Frankrike, Storbritannia og USA.

– Parlamentarikerne som er involvert, oppfordres til å suspendere sine aktiviteter mens en PACE-komité gransker deres situasjon sak for sak, sier PACE-president Michele Nicoletti til pressen søndag.

Vårsesjon

Parlamentarikerforsamlingen består av 324 medlemmer fra 47 land i Europarådet, som er satt til å bevare menneskerettigheter, demokrati og rettssikkerhet i medlemslandene.

Rapporten publiseres kvelden før PACE starter sin fem dager lange vårsesjon.

I helgen skrev Aftenposten at lederen for den konservative partigruppen i PACE har bedt Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland om å vurdere sin stilling i kjølvannet av korrupsjonsskandalen.

Jaglands pressetalsmann har avvist beskyldningene om at generalsekretæren ikke har tatt opp påstandene om korrupsjon i PACE.