Mange land har tatt generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jaglands rapport om vordende høyrepopulisme og minoriteter skikkelig seriøst, erklærer generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland. Men generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland legger trist til at der Jagland altså ble møtt med stor interesse i mange land – hvorav bare tre er navngitt – viste det politiske miljøet og pressen i hjemlandet Norge seg helt uinteressert både Jagland og rapporten hans.

Jaglands rapport, som ble lansert av Jagland i mai 2011 – og etter Jaglands mening kunne forhindret 22/7 – er skrevet av en av Jagland utnevnt vismannsgruppe som bla besto av den tidligere tyske utenriksministeren Joschka Fischer og den britiske journalisten Timothy Garton Ash, og har følgende, revolusjonerende nye budskap:

Den advarer mot en «bølge av radikal populisme», og at høyreekstreme partier kan appellere til «nesten alle som føler at deres livsgrunnlag og levesett er truet av økonomisk krise og innvandring».

Jagland sier han har presentert rapporten i en rekke hovedsteder, blant dem Berlin, London og Ankara.

– Mange land har tatt det veldig seriøst, De har gått gjennom rapporten og laget sine egne kommentarer og anbefalinger. Det gjelder blant annet Sverige som hadde en svært grundig gjennomgang som ble presentert i Strasbourg, sier Jagland.

Men i det gjenstridige og provinsielle Norge er ikke Thorbjørn Jagland blitt invitert av en eneste statsråd, og utenrikskomiteen i Stortinget avlyste attpåtil et møte om Jaglands rapport, forteller Jagland – som føler at når hans vesle hjemland først var heldig nok til å få den øverste leder i en av de (virkelig) store internasjonale organisasjonene – ja, da burde det uvegerlig ha ført til økt interesse for Thorbjørn Jagland og hans virksomhet. Og så gidder man ikke engang å innkalle ham til møte for å gjøre gode miner til slett spill? Makan!

Rart er det også, for Thorbjørn Jagland er utrolig viktig.

Synes han åpenbart selv, og det er jo det som teller: Tross alt er han Øverste Leder for Europarådet, Egenhendig Beskytter av Menneskerettighetene med Lisens til å Rettlede og Irettesette Europas Folkevalgte til Enhver Tid.

Så hvem tror Norges suverene regjering egentlig at de er?

VG: Norge uinteressert i Jagland-rapport om minoriteter