På anmodning fra stabssjef for Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, Bjørn Berge, har utenriksdepartementet (UD) bevilget 400.000,- til finansieringen av en taleskriver til Jagland.

– Det er ikke ofte Norge har en så høy stilling i en internasjonal organisasjon, og UD sier at de gjerne vil støtte opp under generalsekretærens arbeid med reform. Vi er veldig takknemlig for dette frivillige bidraget, sier Berge.

Stabssjefen sier at de ikke vil ansette én taleskriver, men bruke pengene til konsulentoppdrag når Jagland skal holde store og viktige taler. En av taleskriverne de har i kikkerten er briten Edward Mortimer, som tidligere jobbet med Kofi Annan da Annan var generalsekretær i FN.

Stortingsrepresentant for Frp og leder av Stortingets delegasjon til Europarådet, Karin Woldseth, er overrasket over at Norge betaler istedet for at utgiftene til taleskrivere blir dekket av Europarådets budsjett:

– Dette provoserer meg litt. Jagland har nok folk til å få noen til å skrive taler. Dette bør gå av budsjettet han har i Europarådet, sier Woldseth til Aftenposten.

På to år har Norge doblet det frivillige bidraget til Europarådet, fra 6,2 millioner kroner i 2009 til nærmere 13 millioner i 2011.

Siste.no: UD betaler Jaglands taleskriver