Generalsekretæren i Europarådet fikk formell klage fra Norge på ting han skrev på Facebook. Nå er kontoen hans borte.

Thorbjørn Jaglands private og mye omtalte Facebook-profil er deaktivert, melder Dagbladet.

Generalsekretæren i Europarådet fikk en formell klage fra Norge for å ha uttalt seg om norsk politikk på Facebook. Nå er kontoen hans borte, noe også rådets kommunikasjonsdirektør bekrefter.

– Jagland har avsluttet sin Facebook-konto for å konsentrere seg om sin offisielle tilstedeværelse på internett og Twitter for Europarådet, skriver kommunikasjonsdirektør og pressetalsmann i Europarådet, Daniel Holtgren, i en tekstmelding til Dagbladet.

Han svarer ikke på spørsmål om profilen, der Jagland til stadighet kommenterte norsk og internasjonal politikk, er forsvunnet på grunn av en formell klage fra norske myndigheter eller på Europarådets oppfordring, som mottok klagen fra Norge.

Den norske regjeringen ved Utenriksdepartementet leverte en formell klage på Jagland til Europarådet etter folkeavstemningen om et uavhengig Catalonia. Da hadde Jagland skrevet følgende på Facebook:

«Jeg hørte nettopp at Utenriksdepartementet sier at politimetodene som brukes i Spania er et internt anliggende».

UD mente Jaglands uttalelse var feil og misvisende for hva som ble sagt.

…kontoen «kan ikke fortsette»

Jaglands kone, Hanne Grotjord, skrev følgende på Facebook søndag:

«Thorbjørn takker for overveldende mange hilsener på bursdagen. Jeg gjør dette for han fordi hans Facebook-konto ikke kan fortsette. Han fortsetter sitt liv på sosiale medier i en mindre gruppe.»

Grotjord, som tidligere har fungert som talsperson for Jagland, har ikke svart på Dagbladets henvendelser lørdag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.