Thorbjørn Jagland ventet for lenge med å ta opp sin Aserbajdsjan-uro, mener lederen av den norske delegasjonen til Europarådets parlamentariske forsamling.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland ligger for tiden i ordkrig med Aftenposten. Avisen har i flere artikler skrevet om hvordan Aserbajdsjans ambassadør til Europarådet gjentatte ganger tok opp hjemlandets såkalte kaviardiplomati – altså med smøring og korrupsjon – uten at Jagland foretok seg noe.

På sin Facebook-side omtaler Jagland artiklene som en «bred svertekampanje» uten sidestykke. Den tidligere norske statsministeren skriver at han i flere år har jobbet med forholdene i landet. Han har videre forsvart seg med at kilden han ikke ville møte, var en avhoppet ambassadør som sto i ledtog med folk på feil side i konflikten.

Reagerte for sent

Høyres Ingjerd Schou ledet Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) i forrige periode. Hun mener at Jagland ventet for lenge med å ta opp sin uro over situasjonen i Aserbajdsjan overfor PACE.

– I etterpåklokskapens lys burde han ha adressert sin uro for disse tingene overfor PACE. Han burde ha gjort dette tidligere. Som generalsekretær har Jagland flere instrumenter, blant annet gjennom en såkalt spørretime i PACE fire ganger i året, sier Schou til NTB.

Hun legger til at Jagland også kunne tatt opp sin uro i ministerkomiteen, der de 47 medlemslandenes ambassadører er representert.

– På den annen side er det også nødvendig at vi som parlamentarikerne tar ansvar for vår arena, understreker Schou.

Solberg bak klage

I tillegg til bataljen med Aftenposten, er Jagland også havnet i konflikt med Utenriksdepartementet, som for to uker siden leverte en formell protest til Europarådet etter at han kommenterte situasjonen i Catalonia på Facebook.

Statsminister Erna Solberg (H) stiller seg bak UDs klage.

– Jagland tok en informasjonsmedarbeiders uttalelser og satte dem i en annen kontekst enn hva de var gitt for. Og jeg synes man skal tenke på at når man har den typen internasjonale verv som generalsekretær i Europarådet, så skal man ikke delta i den norske politiske debatten uten å tenke godt gjennom hvilken autoritet man tar med seg inn i debatten, sier hun til Dagbladet.

Jagland kritiserte Norge for unnfallenhet etter det han oppfattet var en uttalelse om at politivolden under demonstrasjonene i Barcelona var et internt anliggende. Uttalelsen var imidlertid myntet på selve folkeavstemningen om uavhengighet.

Avviser klage

Thorbjørn Jagland har kommentert saken på sin Facebook-profil. Der skriver han at han ikke har mottatt noen formell klage fra UD:

«I dag refereres det til en note fra Utenriksdepartementet med klage på meg. Jeg har ikke mottatt noen note, jeg traff den norske ambassadøren i går på et møte. Ingenting ble nevnt.»

Innlegget er postet dagen etter at Jagland langet ut mot Aftenposten i et Facebook-innlegg med overskriften «Hanne og jeg har fått nok».

Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen sa til NTB tidligere onsdag at Jagland må tåle kritisk journalistikk i sin posisjon som generalsekretær for Europarådet, og at påstandene om svertekampanje får stå for hans regning.