Nytt

Danmark har fått svært mye kritikk for sin nye utlendingslov, og det er særlig den såkalte smykkeloven som vekker reaksjoner. Tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan, Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, Amnesty og den kinesiske kunstneren Ai Weiwei er bare noen av aktørene som har reagert kraftig. Men flertallet bak loven er bredt og nå går sosialdemokratenes Mattias Tesfaye ut og forsvarer loven. Til Klassekampen sier han:

Vi ønsker å begrense antall personer som søker asyl i Danmark. Vi tror allerede at altfor mange kommer inn i landet og prognosene tilsier at tallet bare kommer til å øke om vi ikke gjør noe. Landet vårt kan verken økonomisk eller kulturelt håndtere en overdreven innvandring. Vi har et ansvar for personer som søker beskyttelse – men vi er et sosialdemokratisk parti; vi har også et ansvar overfor velferdssamfunnet vi har bygget.

matias-tesfaye

 

På spørsmål om asylsøkere som ikke blir innvilget asyl og sendes tilbake, vil få tilbake det staten har konfiskert eller sendes ut fattigere enn de kom inn, svarer Tesfaye:

Søkere vil bli bedt om å betale for seg etter omtrent de samme prinsippene som danskene som søker sosialhjelp. Det er ikke sosialdemokratenes politikk at asylsøkere må betale mer enn hva oppholdet koster. Så hvis en søker som er avvist har fått et større beløp beslaglagt, skal selvsagt han/hun ha igjen verdiene.