Nytt

Aserbajdsjans president Ilham Alijev

Thorbjørn Jagland satte som betingelse for å stille til nytt intervju med Aftenposten at alle andre intervjuer han hadde gitt om Aserbajdsjans smøring av Europarådet, måtte slettes. Det opplyser Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen til NTB.

Det er en oppsiktsvekkende opplysning, som sier noe om at Jagland sliter med troverdigheten.

Den som leste Per Kristian Aales lange artikkel om Aserbajdsjans bestikkelser av Europaråds-parlamentarikere, kunne se at den var et stykke grundig arbeid. Jagland skal ha oss til å tro at han ble stilt overfor håpløse krav om å møte den avsatte ambassadøren i Georgia, under omstendigheter som ville kunne viklet ham inn i uoversiktlige og uforutsigbare komplikasjoner. Hvis denne versjonen stemte ville det være Aftenposten som hadde et problem. Men det er nyhetsredaktøren klokkeklar på at det ikke er. Aftenposten hadde gått mange runder med Jagland. Men kanskje han begynte å følge grunnen brenne under føttene på ham, at svar han ga for fem måneder siden ikke lenger stemte eller tok seg godt ut?

At Jagland går høyt ut og kaller seg ærekrenket i en omfattende korrupsjonssak, er ikke tillitsvekkende.

Han forsøker å fremstille seg som et offer, en som ville fortelle, men ble avvist av en avis som kun var interessert i en helt bestemt vinkel.

Jagland sier Aftenposten har stilt spørsmål på epost, og at han tilbød seg å stille til et intervju i Oslo, men han hevder det ikke var av interesse for avisen.

– Vi har forsøkt å holde åpen dialog og la ham slippe til og han tilbød seg å gi et nytt intervju i etterkant av intervjuene vi allerede hadde gjort, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten til NTB.

– Men Jaglands premiss for å gi et nytt intervju, var at alle tidligere intervjuer han hadde gitt til oss i arbeidet med denne saken, skulle slettes. Det var selvsagt et umulig premiss for oss å godta, sier nyhetsredaktøren.

– Vi gjorde det likevel klart for ham at dersom han hadde noe nytt og relevant å tilføye, ville vi selvsagt inkludere det i vårt arbeid. Men det svarte han ikke på, sier hun. (NTB)

Jagland innledet granskning av Aserbajdsjan for to år siden. Korrupsjonen går mye lenger tilbake, til 2009. Jagland har tiet. Det vil han ikke ha sittende på seg. Men jo mer han forsøker å skyve skylden over på andre, jo dypere synker han.